Најновије

НАСТАВЉА СЕ КАМПАЊА ЗАСТРАШИВАЊА ГРАЂАНА: Супер преносиоци и новембарско заражавање

Тренутно имамо добру епидемиолошку ситуацију и очекујемо да тако буде и у октобру. Међутим, у новембру, када дођу хладнији дани, неминован је скок броја заражених од короне. Од нашег опреза зависи колико ће то бити и зато смо одлучили да и даље не дозвољавамо велика окупљања и да само постепено ублажимо мере - каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Кризни штаб (Фото: Predsednik.rs)

Кризни штаб донео је одлуку којом се угоститељским објектима продужава рад до 23 часа, уместо до 21 како је важило досадашње правило. Разлог је јесење време и потреба да се омогући угоститељима продужени рад који се разликовао од рада башта.

Иако је епидемиолошка ситуацији у Србији повољна, разматрало се и попуштању мера када су манифестације у питању, међутим од тога се ипак одустало.

Епидемиолог и члан кризног штаба за сузбијање инфекције Цовид-19, проф. др Бранислав Тиодоровић изјавио је да је процењено да једино ова мера може бити релаксиранија, али уз напомену да сваки угоститељ мора стриктно водити рачуна да гости поштују прописане мере.

- С обзиром на то да почињу хладни дани, људи ће бити сигурно више у угоститељским објектима унутра, а не споља, одлучено је да се продужи радно време до 23, а не до 21 како је било прописано за затворени простор.

Важно је истаћи да све што радимо морамо да радимо врло опрезно, да не направимо неку грешку као што се догодило онима који су били у неком периоду веома добри, као Чеси, Немци, Исланд - наглашава Тиодоровић.

Школе највећи ризик

Школе су мјесто највећег ризика за преношење вируса корона, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Предраг Кон и додаје да су супер преносиоци вируса средњошколци и студенти.

Он је појаснио да заправо млади до 25 или 30 година најбрже преносе вирус због велике фреквенције контаката.

"У основним и средњим школама има више од 850.000 ученика, али је у нашим школама направљен систем који функционише", рекао је Кон за ТВ Пинк и нагласио да је ношење маски допринијело да у четвртој седмици септембра у Србији има дупло мање респираторних инфекција него у истом периоду прошле године, преноси Танјуг.

Koн признао да подаци о умрлима од короне нису тачни, истину сазнајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА