Најновије

КАКАВ ШАМАР ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ! ПУТИНОВА ЧЕЛИЧНА ДАМА БРАНИ МЛАДИЋА: “Ово што му раде је у духу најгоре традиције Хага!”

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је јуче да је недопустиво поступање Механизма за међународне кривичне судове у Хагу према правима и здрављу генерала Ратка Младића.

Младић (Фото: ICTY)

Коментаришући жалбену расправу на првостепену пресуду генералу Младићу, која је одржана прошле седмице упркос његовом лошем здравственом стању, Захарова је оценила да "оно што се дешава у Механизму подсећа на најгоре традиције претходника Механизма – Хашког суда".

- О томе смо доста чули, а и ви исто. Стиче се утисак да Механизам, без обзира на погоршано здравствено стање Младића, жели да по сваку цену буде потврђена првостепена пресуда, коју је донео Хашки суд 2017. године - рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Како је навела Захарова, Механизам у Хагу је неосновано одбио захтеве Младићевих адвоката да он буде одмах хоспитализован, а процес је настављен без обзира на драстично погоршање његовог здравственог стања, преноси "Спутњик".

- Поново позивамо ту структуру да одустане од таквог курса и да поштује међународне правосудне стандарде. Такво понашање према правима и здрављу Младића је недопустиво - рекла је Захарова.

Она је подсетила на то да је Савјет безбедности УН недавно, разматрајући рад Механизма, истакао значај поштовања људских права лица у притвору и међународних стандарда, укључујући право на медицинску помоћ.

- Поштовање тих стандарда у датој ситуацији се може довести у питање јер Младић, према свему, није у стању да у потпуности прати та рочишта. Њихов наставак у садашњим условима може довести до кршења права на праведно суђење - закључила је Захарова.

Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу поново је одбило захтев за хоспитализацију бившег начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, који су поднели његови адвокати.

Ова одлука је донесена већином гласова петочланог Већа, са супротним мишљењем судије Приске Нјамбе, која преседава Већу, саопштено је из Хага.

Генерал Младић осуђен је 2017. године на казну доживотног затвора због, како је навео тадашњи Хашки суд, геноцида и ратних злочина у БиХ.

"Размена територија са Србијом одавно договорена, само се мало намерно развлачи." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА