Најновије

АНКАРА БЕСНА НА ПРИШТИНУ: Јерусалим главни разлог

Турске власти изразиле су данас разочарење због одлуке Косова да успостави дипломатске односе са Израелом и отвори амбасаду у Јерусалиму.

Јерусалим (Фото: Pixabay)

Турска, која брани палестинске ставове, била је једна од првих земаља која је признала независности Косова 2008. године.

„Сама помисао да косовски званичници учине такав корак, којим се јасно крши међународно право, разочаравајућа је”, саопштило је турско Министарство спољних послова које је позвало Приштину да „избегне сваку меру који би угрозила легални статус Јерусалима”.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху у петак је рекао да је Србија постала прва европска земља која ће своју амбасаду из Тел Авива преселити у Јерусалим и додао да ће Косово успоставити дипломатске односе са Израелом и отворити амбасаду такође у Јерусалиму.

Турска дипломатија је још у петак касно увече изразила велику забринутост због инцијативе Србије.

Већи део међународне заједнице не признаје званично Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења деценијског сукоба са Палестинцима по моделу две државе у којем ће источни Јерусалим бити главни град будуће палестинске државе.

Србија и Косово су договор о Израелу постигле у склопу споразума о нормализацији економских односа две стране који је потписан у петак у Вашингтону са америчким председником Доналдом Трампом.

Зашто договор у Вашингтону није историјски, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА