Најновије

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ ОБЈАШЊАВА: Ево када ће се формирати нова влада у Подгорици

Један од лидера Демократског фронта, Милан Кнеђевић, објаснио је у којем року би требало да се формира нова влада у Црној Гори.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Кнежевић је изјавио данас да очекује да ће формирање парламента и нове владе у Црној Гори бити најкасније до краја септембра или првих дана октобра.

"Постоје јасне законске процедуре, пошто ће се поновити гласање на одређеним бирачким местима... Ми морамо након проглашавања тих резултата да у року од 15 дана конституишемо парламент и да након тога упутимо писмо председнику државе Милу Ђукановићу, да имамо парламентарну већину, односно да имамо 41 и више посланика и да тражимо мандат за састав нове младе", рекао је Кнежевић за ТВ Пинк.

Навео је и да не очекује никакве, како каже, тензичне ситуације, пошто је, додаје, Мило Ђукановић и сам признао пораз на недавно одржаним изборима.

"Њему је јасно да је непромишљеним потезима, посебно са Законом о слободи вероисповести изгубио изборе", навео је Кнежевић. Каже и да његова коалиција жели стабилну владу, као и да Црна Гора, како каже, више никад не буде антисрпска држава, те да се јасно определи према чланству у ЕУ.

"Желимо да са странкама мањинских народа направимо једну стабилну владу и према томе ми морамо да развијамо односе са најближим и најбратскијим државама, посебно са Србијом, Руском Федерацијом, Републиком Српском, БиХ...", рекао је Кнежевић.

Опозиционе коалиције убедљиви победници избора

Према карти коју је данас објавио београдски Напредни клуб опозиција је на парламентарним изборима у Црној Гори 30. августа победила на територији 16 општина.

ДПС Мила Ђукановића, која је и даље појединачно најутицајнија странка освојила је 29 од укупно 81 мандата, колико има посланика у црногорском парламенту.

Општине у којима су највише подршке добиле три опозиционе коалиције означе су тамније плавом бојом па су тако они победници у: Пљевљима, Плужинама, Жабљаку, Никшићу, Колашину, Берану и Андријевици на северу Црне Горе, као и Даниловгаду, Подгорици, Котору, Херцег Новом, Будви и Бару.

Опозициони Демократски фронт, појединачно најутицајнији опозициони савез и коалиција Алексе Бечића Мир је наша нација највише подршке су добили у Бијелом Пољу и Мојковцу, а коалиције Мир је наша нација и Црно на Бијело у Тивту.

ДПС Мила Ђукановића, подршку је добила у Шавнику, на Цетињу и у Плаву, а коалиције око ДПС-а највише гласова су добиле у Улцињу, који је, иначе, већински режимски и албански, док су у Рожају победу поделили ДПС и Бошњаци.

Две албанске коалиције добили су највише гласова на делу општине Бара и Улциња, где су и већинско становништво.

Очекује се да ће коначни резултати избора у Црној Гори бити објављени 14. септембра, након понављања избора на бирачком месту у Петњици.

Јововић: "Величанствени испраћај'' Мила у прошлост

Програмски уредник подгоричких Вијести Михаило Јововић изјавио је данас да је суштина синоћњег окупљања у Подгорици "величанствени испраћај Мила Ђукановића у прошлост".

Јововћ је рекао да би се ситуација значајно закомпликовала да је на подгоричком скупу дошло до немира.

Објашњава да је то био скуп који нико званично није организовао, као И да је полиција први пут званично објавила колико је било људи на подгоричком тргу.

Јововић је за сарајевску Н1 тв рекао да мисли да је скуп организовала Ђукановићева странка И да је то, како каже, био покушај да охрабри своје бираче, да мало подстакне запаљивим говорима на скупу, да се изврши притисак на лидера коалиције Црно на бијело Дритана Абазовића, “да не да државу четницима”, што они стално говоре.

“Али, очигледно да то не може утицати на резултат избора ни на Абазовића", рекао је Јововић.

Приметио је да је Ђукановић од изборне ноћи мало-помало давао све помирљивије изјаве И, како каже, “на парче признавао пораз”, али још постоји простор да добије на времену да покуша да преобрати неког од посланика да пређе на његову страну.

За то су, према Јововићу, шансе 50:50. Ипак, мисли да се то неће догодити јер Ђукановић, додаје тиме нема шта да добије.

Каже и да мисли да би Абазовић био политички мртав ако би променио своје мишљење и направио потез који ће поништити ову победу гласача који су се јасно изјаснили за промене.

Детаље о тортури над генералом Дикићем у Спужу можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА