Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Ово је једини договор који СПЦ прихвата у вези Косова и Метохије!

Патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је данас да једини договор који СПЦ прихвата јесте онај у којем је Косово и Метохија у саставу Србије.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј (Фото: spc.rs)

То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом – рекао је за патријарх Иринеј коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

Патријарх је нагласио да ће се СПЦ укључити у преговоре о Косову, уколико добије позив.

– Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Косова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора – рекао је Иринеј.

Према његовим речима, представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, и он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

– То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа – поручио је патријарх Иринеј.

Претходних недељу дана су интензивирани разговори између Београда и Приштине о нормализацији односа. Прва рунда разговора одржана је у Вашингтону, где су председник Србије Александар Вучић и премијер окупиране српске покрајине Авдулах Хоти парафирали документ о побољшању економских односа, чијем је потписивању присуствовао и председник САД Доналд Трамп.

После тога, уследили су бриселски разговори на којем су, поред Вучића и Хотија, били високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жосеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У Србији следи цунами отказа, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА