Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ПОЗНАТОГ СРПСКОГ ЛЕКАРА: Хаос нас чека у новембру и децембру! Ово је најопаснија ствар која може да се деси

Директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш професор Радмило Јанковић каже за РТС да је тренутно затишје епидемије коронавируса у Србији, али да је извесно да нећемо избећи трећи пик који нас чека крајем године.

Доктор Радмило Јанковић каже да је ситуација на југу Србије мирнија него што је била пре месец дана.

"Тренутно у Клиничком центру у Нишу имамо 39 пацијената, од којих је осморо у јединици интензивне неге. Петоро је још увек на механичкој вентилацији. То су углавном пацијенти који су примљени пре неколико недеља. Имамо пацијенте који су и дуже од месец дана на механичкој вентилацији", објашњава доктор Јанковић.

Истиче да је тренутно затишје и тренд стагнације.

"Можда би било превише песимистично да кажем да полако већ уочавамо неке трендове који би можда указивали на ново захуктавање. У сваком случају, покушавамо да одморимо већ пренапрегнут систем, а нарочито здравствено особље", каже Јанковић. 

Наводи да је ситуација и у другим ковид болницама на југу Србије, у Врању, Лесковцу и Крушевцу, стабилна.

"Први пик био тежи, били смо мало затечени"

Доктор Радмило Јанковић подсећа да је Клинички центар у Нишу током првог пика, последњих недеља марта и првих десетак дана априла, био под жестоким притиском.

"Укупно до данас, шест месеци након што смо примили првог пацијента, имали смо их готово 4.600. Мислим да је Клинички центар у Нишу појединачно болница која ја била најоптерећенија, нарочито јединица интензивне неге. Сви тешки пацијенти из читаве југоисточне Србије су били код нас", подсећа доктор Јанковић.

Наводи да су у јединици интензивне неге имали више од 1.000 пацијената.

"Била је заиста велика битка. Чини ми се да је први пик свима био тежи јер смо били можда мало затечени. Боља организација у другом пику нам је омогућила да лечимо углавном најтеже и најзахтевније пацијенте. У локалној болници су задржани средње тешки пацијенти, што нам је дало могућност да сачувамо много људских живота", истиче доктор Јанковић.

Каже да је током епидемије било пуно колективних емоција.

"Доста људских живота смо изгубили. Нажалост и неке чланове породица и чланове колектива. Чак двадесетак анестезиолога се у Клиничком центру Ниш заразило, а неки чланови њихових породица нису преживели", каже доктор Јанковић.

Сећа се да је било доста драматичних ситуација, али и победа које су уливале наду.

"Најмлађи пацијент који је био на механичкој вентилацији је већ у Лесковцу у својој породици. Добили смо и битку за бебу чија је мама изгубила живот на операционом столу", подсећа доктор Јанковић.

"Реално је да ће се број заражених повећавати"

Доктор Радмило Јанковић наглашава да је било јако тешко, а да је сада више него очигледно да се спремамо за трећи пик, који нећемо заобићи.

"Само је питање да ли ће бити новембар или децембар, али се спремамо за то", објашњава Јанковић.

Каже да је најопаснија пренапрегнутост здравственог система и могућност да он попуца.

"Мислим да је читав наш здравствени систем, поготово у другом пику, показао одређену стабилност, снагу и међусобну солидарност", истиче доктор Јанковић.

Сматра да је проблематично што ће се многе особе, а нарочито средњошколска омладина, јављати у респираторне амбуланте са симптомима респираторне болести.

"Питање шта ће од тога бити корона, а шта обична прехлада или грип, али реално је да ће се број повећавати. Није реално да имамо овако низак број потврђених случајева, а да је свуда у окружењу много тежа ситуација", објашњава Јанковић.

Наглашава да је битно да други пик не буде нагао и да му почетак буде одложен што је више могуће.

Индија је прегазила линију, нема повратка, Кинези спремни да запуцају из хаубица! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА