Најновије

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ: Хаг ОВК терористима продао 4.000 досијеа Срба! Креће лов на сведоке

Кутија са 4.000 досијеа Специјалног суда, у којој се налазе имена сведока, као и потписи страних и државних тужилаца који су сарађивали са Специјалним судом, у понедељак је стигла на адресу Организације ратних ветерана ОВК. Упућени у хашке процесе, уверени су да су Албанци до ове документације могли да дођу само уколико им ју је неко из Хага продао. Наводе и да после овог потеза креће лов, пре свега, на Србе, али и на Албанце и све остале сведоке зверстава које су починили шиптарски терористи.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

- Неко је донео досије јуче у 9.15. Носио је наочаре, маску и капу. Само је оставио пакет и побегао. У пакету је било писмо у којем је писало да ће наредних дана донети још 7.000 таквих досијеа. Садржи имена сведока. Ту су потписи страних и српских тужилаца који су сарађивали са Специјалним судом - објавио је Хусни Гуцати, шеф ветерана злочиначког ОВК.

Према мишљењу бившег заменика тужиоца за ратне злочине Драгољуба Станковића, потез Организације ветерана ОВК да објави да поседује досијее о злочинима служи за застрашивање сведока и не може да угрози постојеће истраге.

- Реч је о општим захтевима за конкретним лицима, али делује да се ово ради у сврху рекламе њихове обавештајне службе, као и ради застрашивања сведока - прецизирао је Станковић.

Међу документима је и захтев за сарадњу бившег специјализованог тужиоца Дејвида Швендимана упућен тадашњем српском тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу 11. јуна 2015. У допису се од Вукчевића захтевају подаци о пресудама против конкретних особа, а између осталих, ту је наведен и косовски председник Хашим Тачи, против којег се и у српском тужилаштву води истражни поступак.

Суд ћути

Адвокат Тома Фила поручује да у овом случају нема говора о случајности:

- То је неки Албанац њима послао да би застрашио сведоке, не видим због чега би суд њима то послао. Нисмо још чули да су оптужнице потврђене, тако да је док се то не деси све могуће.

Портпаролка Специјалног тужилаштва Агнела Гријеп није имала одговор на питање како су судски досијеи завршили у рукама ОВК:

- Имамо на уму извештаје медија у вези с тим питањем. Немамо коментар у вези с тим догађајем.

Списак злочинаца

На листи осумњичених је, према евиденцији Специјалног суда, око 50 припадника ОВК међу којим су и:

Хашим Тачи Змија

Рамуш Харадинај

Кадри Весељи

Даут Харадинај

Агим Чеку

Азем Суља

Џавит Халити

Скендер Весељи Били

Адем Грабовци

Назим Ајети Црвена рука

Хусини Ахмети

Адем Грабовци

Рам Буја

Идриз Баљај Тогар

Сокољ Башота

Рустем Бериша

Саљи Бериша

Гезим Хамза

Сами Љуштаку

Рустем Мустафа Реми

Дритон Хајдари

Ремзи Шаља

Гани Геци

Сокољ Добруна

Сабајхадин Цена

Сулејман Селими Султан

Сабит Гаши

Аслам Шаља

Шукри Буја Сокољ

Назиф Мехмети

Петронијевић: Досије доставило особље суда

Горан Петронијевић, адвокат, сматра да се до оваквих докумената могло доћи само илегално.

- Ако су стварно успели да дођу до тих докумената, онда је то криминалним путем, на нелегалан начин. Обично је то особље суда, преводиоци, помоћно особље, али није искључено и да је неко од тужилаца и, у том случају, то је реална опасност за сведоке. Уколико их нису добили, већ фолирају, онда им је намера застрашивање сведока и прављење ујдурме у суду. То је онда провидно осмишљен план за компромитовање суда - истиче Петронијевић, кога чуди опис ситуације у којој је достављен пакет.

Додаје да су документа могла бити достављена једино електронским путем будући да се на суду документа чувају само у електронском формату.

- Прича о томе како је пакет стигао је само једна цинична фора да би се прикрио онај ко им је то доставио. Ако им је неко доставио, то је урадио неко из тужилаштва, ту нема друге. Значи да имају у тужилаштву своје људе који су то учинили. У том случају, у питању је жесток напад на суд и напор да се прекине рад суда. Јер ово може сад већ да изазове скандал ако је то тачно - наводи Петронијевић.

Убиства из заседе

Пре више од девет година медији су писали о страдању сведока из случаја који се водио против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимајуа, некадашњих команданата ОВК. Тада је објављено да је око 30 сведока из њиховог случаја нестало или настрадало. Тако је, примера ради, Џељадин Мусај убијен у заседи са унуком, док је Кјутим Бериша мистериозно настрадао у саобраћајној несрећи 2007. у Подгорици. Занимљив је случај и Сабахете Тољај, припадник КПС полиције, која је са сведоком Исуфом Хакљајем убијена у заседи, након чега је возило запаљено.

Одговоран за смрт 669 Срба

Агим Чеку, као официр некадашње ЈНА, у мају 1999. постављен је за команданта штаба тзв. ОВК. Пред Судом за ратне злочине у Београду, Агим Чеку је по командној одговорности осуђен на 20 година затвора за ратне злочине које је извршио над Србима и другим неалбанским становништвом на КиМ. Теретио се за убиство 669 Срба и 18 неалбанаца.

Чеку се, према писању медија, доводи у везу и са афером лажних ветерана ОВК. Због тога је косовско тужилаштво подигло против њега и оптужницу због сумње да је са још 11 особа оштетио буџет Косова.

Инспектор у Савезу шумарства у Приштини Назми Рустеми био је заштићени сведок Специјалног тужилаштва и саслушан је три месеца пре него што је пронађен мртав. Прошло је готово месец дана од како је Рустеми пронађен мртав у близини Бадовачког језера. Убијен је из ватреног оружја 18. децембра у вечерњим часовима, док је био на дужности.

Страдали Албанци

Извештај Дика Мартија потврдио је да је Хашим Тачи, уз подршку осталих лидера и команданата ОВК, учествовао у трговини органима убијених Срба, Рома и "непослушних" Албанаца отмицама, мучењима и зверским убиствима.

Ликвидација потенцијалних сведока из редова бивше ОВК интензивно је почела у јесен 2000. године када је у центру Приштине убијен Џеват Маколи, шеф обезбеђења Ибрахима Ругове.

Лукашенков интервју за руске медије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА