Најновије

САРАЈЕВО ДА ПРЕМЕСТИ АМБАСАДУ У ЈЕРУСАЛИМ? Зашто да не

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је иницијативу за пресељење Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим и поручио "да без обзира на то шта прича Шефик Џаферовић он према Пословнику мора да закаже седницу Председништва на ту тему".

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

Џаферовић је, наиме, рекао раније да Председништво БиХ неће разматрати Додикову иницијативу.

"Према Пословнику, без обзира на то што Џаферовић прича да неће ставити на дневни ред, он мора заказати седницу Председништва БиХ. Верујем да ће то урадити. Видим да и они имају неке иницијативе, ја нисам против њихових иницијатива, шта год биле. Треба разговарати и треба о томе да се одлучује, а не да буду табу теме", рекао је Додик у Мостару.

Упитан шта очекује од сутрашњег сусрета чланова Председништва БиХ са специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Балкан и заменик помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, Додик је казао да, колико зна, Палмер долази да се упозна о ситуацији у БиХ.

"Вероватно и да славодобитно обележи договор о Мостару. Колико знам дан после доћиће у Мостар да прича о изборима. Рећи ћу му да ми сматрамо да треба да добијемо услове за фер и поштене изборе у Мостару, као и да раније опструкције буду отклоњене. Од избора у Мостару зависи ситуација у овом граду", рекао је Додик, а пренео сарајевски Дневни аваз.

Додик је данас у Мостару разговарао са Србима у том граду, а потом се састао са и с председником ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

У Председништву БиХ захтеви за Косово и пресељење амбасаде

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је у то тело изабран гласовима Бошњака, предао је Генералном секретаријату Председништва захтев за сазивање ванредне седнице тог тела на којем би се разматрао предлог одлуке о признавању "независности Републике Косово".

Комшићев кабинет је овај захтев предао истог дана када је у Председништво БиХ стигла раније најављена иницијатива српског члана Председништва БиХ Милорад Додика за сазивање ванредне седнице на тему пресељења Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим.

Сарајевски портла Клиx је објавио факсимиле оба захтева.

Додик у Мостару о изборима

Додик је у Мостару разговарао о учешћу на предстојећим локалним изборима у том граду, који ће бити одржани 20. децембра.

Носилац заједничке српске листе листе "Остајте овдје заједно за наш Мостар" биће Велибор Миливојевић, а Додик је обећао помоћ и подршку како би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени града.

Он је навео "да су Срби ранијих година били монета за поткусуривање, али да не желе више да буду".

"Овај пут, и радостан сам због тога, то није случај. Нема предизборне приче о томе. Идемо да окупимо довољан број људи и верујем да ћемо бити фактор који ће учествовати у расподели нове власти у Мостару", рекао је Додик.

Подсетио је да је у Мостару 1991. било више од 20.000 Срба, а према последњем попису око 4.000.

Додао је да је српска заједница у овом граду снажно девастирана, те да су у ратном периоду затрти сви облици српског националног битисања.

"Српска заједница се полако враћала све време захваљујући Српској православној цркви и политичким факторима и партијама које су готово у немогућим условима били присутни у различитим облицима. Наша удружења овде имају значајан печат. Сада смо у новој ситуацији, удружени у напорима Републике Српске, Србије и наше заједнице да завршимо наш храм овде до краја године", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Какве су компликације настале са преносом српске амбасаде у Јерусалим, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА