Најновије

Шта ће представници Хрвата данас тражити од Вучића?

Састанак председника Србије са представницима хрватске националне мањине у Србији је предвиђен за 10 сати. Одмах потом, у 12 сати, Вучић ће примити и представнике хрватских удружења несталих лица, саопштила је прес служба председника Републике.

Хрватска застава (Фото: Pixabay.com)

Састанци се реализују недељу дана након што је председник Вучић био у посети Хрватској на позив председнице Колинде Грабар Китаровић.
Кључно питање хрватске заједнице у Србији је политичко представљање, каже председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов.
Он ће данас предводити представнике хрватске националне мањине у Србији на састанку са председником Србије Александром Вучићем.
"Ми хоћемо да се доследно спроведе споразум о међусобној заштити мањина између Хрватске и Србије када је у питању српска заједница у Хрватској или хрватска у Србији", рекао је Жигманов за РТС. 
Он је указао на то да је обавезу да се припадницима и једне и друге мањине осигура заступљеност у представничким телима на свим нивоима власти, од локала преко покрајинских тела до Републике и у извршном сегменту на локалном новоу. 
Упитан која су приоритетна питања за хрватску заједницу у Србији, лидер ДСХВ је рекао да су то штампање уџбеника за средњу школу и предшколце, питање лиценци за оне који могу да предају на хрватском језику. 
Затим обезбеђивање простора за рад хрватским културним друштвима, наставак рада на добијању родне куће Бана Јосипа Јелачића, али и повраћај имовине као што је хрватски дом у Сремској Митровици, и обнова домова културе и комуналне инфраструктуре. 
"Питања која смо кандидовали као отворена један део је решен захваљујући настојању тада премијера Александра Вучића. Сада отварамо нова питања и очекујемо да ће на исти начин бити решена", нагласио је Жигманов. 
Прочитајте ОВДЕ нову колумну Михаила Меденице "Бесрамне лекције аутошовинизма Александра Вучића".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У Србији живи близу 60 хиљада Хрвата. Највише их је у Војводини. Добили су статус мањине тек 2005. године. Хрватски језик у употреби је у Суботици, али књиге за средњошколце и даље се не штампају на том језику.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА