Најновије

АМЕРИ СТРАХУЈУ ОД РУСКИХ ПРОЈЕКТИЛА: Oткривена највећа ноћна мора Пентагона

Широко је распрострањено мишљење да Русија има од три до шест хиљада нуклеарних бојевих глава, односно мање него што је имао СССР, пише новинар Марк Епископос у чланку за „Нешенал интерест“. Међутим, како каже, то није тако — Русија има највише тактичких нуклеарних бојевих глава на свету.

Калибар (Фото: РИА)

Према речима аутора, потешкоћа лежи у квантитативној процени арсенала — не постоји универзална техничка подела на „тактичке“ и „стратешке“ бојеве главе.

Како је рекао, ти термини су груба и не сасвим прецизна ознака онога што оружје треба да ради. Стратешка бојева глава се користи против инфраструктуре непријатеља, на пример градова или командних центара. С друге стране, тактичке бојеве главе се примењују на бојном пољу као део наставка борбених дејстава. Он истиче да нема прецизне границе између тих класа и да, осим тога, различите земље имају различите стандарде.

Залихе руског тактичког оружја — штит од НАТО-а

Епископос је подсетио је да је морнарица највећи власник нуклеарног оружја у Русији. С тим у вези, прецизирао је да руска морнарица у саставу наоружања има крстареће ракете „Калибар“ које могу да се користе на бродовима, укључујући и подморнице и фрегате класе „Адмирал Горшков“.

Аутор је на друго место ставио руско ратно ваздухопловство са бомбардерима Ту-22М3 и Ту-22М3М. Према његовим речима, посебну претњу представља ракета „Кинжал“, јер је тешка за пресретање. Он је навео да ће следећу генерацију нуклеарних ракета носити бомбардер ПАК-ДА и подсетио на модернизацију копнених снага „Искандерима М“. Осим тога, експерт је истакао да том списку није ни близу крај.

Истовремено, новинар је рекао да су залихе руског тактичког оружја штит од Оружаних снага НАТО-а. Закључак експерта је да ће тактичке нуклеарне бојеве главе бити најефикасније средство Русије за заштиту њених границе и безбедносних интереса.

Совјетски Савез ће прво нестати а онда ће га Русија обновити 2025. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА