Најновије

МОНТГОМЕРИ: Запад не схвата значај косовског питања за Србију

Колико год је тешко поверовати, Запад до данас није схватио значај косовског питања за Србију, истакао је бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери.

Вилијем Монтгомери (Фото: Јутјуб)

"Будући да не разумеју, нису спремни да предузму кораке за решавање ситуације на Косову, који би можда значили извесну бол или чак бес за обе стране, али не би били схваћени као потпуно једнострани", оценио је Монтгомери.

Док се ово потпуно не разуме, неће бити остварен стварни напредак, преговори ће бити безуспешни, а на Србију ће се вршити стални притисак, навео је Монтгомери у ауторском тексту за Косово онлајн,

Трампова администрација и њен представник за Балкан Ричард Гренел, према његовом мишљењу, искрено су имали мало разумевања или бриге за балкански регион.

Зато их није било брига за ставове Европљана или америчке спољнополитичке заједнице, навео је Монтгомери.

У стварности нису имали шансе да постигну било шта важно, због противљења ЕУ, америчких спољнополитичких актера и неколико домаћих група косовских Албанаца, сматра Монтгомери.

Несрећни напор да се притисну Србија и косовски Албанци да промене свој поглед на израелско питање у оквиру преговора, показује где су били њихови истински интереси, навео је бивши амерички дипломата.

Остаје чињеница да се косовски Албанци осећају охрабрено да заузму екстремне ставове, јер мисле да имају подршку САД, нагласио је Монтгомери.

Они се неце задовољити ничим мањим од пуног признања у тренутним границама, тврди он.

На Србију се у међувремену све више врши притисак на уступке у том правцу - иако се чини да је пуноправно чланство Србије у ЕУ веома далеко, а обећања косовског руководства у "дијалозима" са Србијом нису испуњена, навео је Монтгомери.

Не видим зашто би Србија имала било какво уверење да ће даљи уступци с њене стране бити испоштовани уступцима с друге стране, истакао је он.

Све ове приче о односима Србије са Русијом и Кином су беспредметне, сматра Монтгомери, наводећи да нема ништа лоше у томе што има добре односе и са њима и са Западом.

"Али проблем ће настати ако српски елементи на Косову или у Босни предузму неприхватљиве мере, а ЕУ/САД из лењости и неспремности да то преузму на себе, затраже од владе Србије да исправи неприхватљиво понашање", навео је Монтгомери и додао да је то сценарио којег се лично плаши.

Запад ће, уместо да се директно бави ситуацијама у Босни или на Косову, извршити интензиван притисак на српску владу да то учини, без икакве опипљиве користи за предузимање врло непопуларних политичких акција, навео је он.

Једино што ће се тиме постићи је да Србију помери даље од Запада и уведе Балкан у континуирану нестабилност, оценио је Монтгомери.

Иако практично сви балкански лидери током протеклих 30 година, или више, деле одговорност за ову ситуацију, Запад треба да схвати сопствену одговорност, која се опет заснива првенствено на фундаменталном неразумевању региона у комбинацији са арогантним ставом да све земље света треба да подједнако деле и поштују све наше политике и ставове истакао је он.

Основни закључак остаје - земље Балкана нису у стању да се саме помире, а поступци међународне заједнице, иако добронамерни, само појачавају нестабилност, навео је Монтгомери у тексту и додао да се жарко нада да греши.

Ко долази на чело ЦИА, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА