Најновије

ВУЧИЋ У ЋИРИЛИЦИ БРАНИО ПРЕДСЕДНИКА САНУ! У Хиландару је "много научио", али не и математику. Њему је 50 од 100.000 = 1%?!

Председник Србије Александар Вучић имао је нови соло наступ у емисији Ћирилица.

Вучић у Ћирилицци

Шеф државе вечерас је износио шта нас све очекује у 2021. години, планове за ову годину, наставку вакцинације против короне, како ћемо даље ићи путем привредног раста...

- Ужасна је чињеница да смо изгубили више хиљда људи због короне. Верујем да ћемо набавити значајне количине вакцина и да ћемо победити болест и вратити се раду, јер смо се већ помало олењили. Мало ко је радио више од нас ове године, а радићемо више, имаћемо добре резултате, верујем да 2021. може да буде добра година.

- Верујем да ће бити још више пријављених за вакцинацију. До Сретења ћемо донети још један пакет помоћи, не издашан као раније. Ићи ћемо на секторску подршку привреди, а гледаћемо и да додатно помогнемо пензионерима. Гледаћемо да обезбедимо пакете за сваког пензионера са витиаминима за јачање имунитета. Али вакцинација је суштина. Продужићемо и гарантне шеме, а очекујемо да следећих неколико дана потпишемо прве уговоре са америчком развојном агенцијом. Са ДФЦ очекујемо да потпишемо споразум од 600 милиона долара, ако бисмо успели још милијарду да изгурамо на гарантну шему, било би одлично. Гледаћемо и да током следеће године опет мало помогнемо народу да подстакнемо домаћу потрошњу, али неће моћи опет 100 евра.

- Најтеже питање је мораторијум за плаћање пореза, кад уђете у вишеструко одлагање срушите систем. Али рачунајте да ћемо у кешу помоћи за милијарду евра, јер желимо да имамо 5-6 посто раста. Идемо и са великим пројектима изградње канализационе мреже, инфраструктуре, биће и изградње станова за војску, полицију, то треба да се убрза.

- Еврозона је имала пад БДП, Србија је имала раст. Црна Гора је имала -26 посто.  Ми смо затворили земљу на месец дана, успели да савладамо велики први талас па онда брзо отворили земљу, а фирме су кренуле да раде. Ми не смемо да затворимо привреду, а све време смо се борили да набавимо медицинску опрему. Изградили смо и две болнице, дижемо Клиничке центре у градовима. Радиће се болнице у десет градова. Али то смо успели мерама из 2014.  и Законом о раду и смањивању пензија и плата. Мени је отац говорио да то није фер, али сад има већу него раније. Људи виде ко се бори за земљу. Правићемо даље путеве.

Председник Србије Александар Вучић казао је вечерас да ће се у Србији ове године истовремено градити шест аутопутева.

- Ускоро ћемо имати и аутопут до Истанбула", најавио је Вучић гостујући на ТВ Хепи и поновио да ће за годину дана бити готова пруга до Новог Сада, којом ће путовање од Београда до Новог Сада трајати пола сата.

- Значи ми да људи виде да испуњавамо обећања. Нама је за 180 евра скочила плата у Београду, данас смо први по платама у региону. били смо на 329 евра просечне плата и 70% јавног дуга. Нама запосленост расте, а стопа јавног дуга се најмање увећала. Направили смо добар здрав систем.  

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у 2020, тзв "корона години", наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра.

- Да саопштим један ексклузиван податак, ниво инвестиција у Србији прошле године био је нето 2,9 милијарди евра, а бруто три милијарде, што је апсолутно невероватно имајући у виду ситуацију са короном", рекао је Вучић гостујући у Ћирилици на Хепију.

Казао је да то значи да су многе стране компаније и у години кризе улагале у Србији, попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа..

- Фајзерову вакцину нисмо добили него платили, да нисмо платили не би је имали. Од европског ковакса неће бити ништа ускоро, ми смо то очекливали на направили билатерални уговор са Фајзером и Русима, надам се и да ће нам кинеска вакцина бити доступна, она је изузетног квалитета. Нико из породице ми није вакцинисан, иако би требало да ми родитељи буду међу првима. За ове вакцине што су ме оптуживали, да, држим их у сандуку уз кисели купус. Мени тако нешто не би пало на памет. Ја и даље више волим кисели купус од било какве вакцине. Надам се да ћемо кренути у разговор и са Астра Зенеком и са Модерном.

Вучић је објаснио и зашто Србија има већу смртност медицинских радника од земаља у региону.

- Зато што се боримо за животе, хоспитализујемо заражене. Нама су болнице препуне, у једном тренутку смо имали 10.000 људи. Можда ћемо опет имати толики број, ако дође нови сој корона вируса - рекао је председник Србије.

Број смртних случајева од короне: На 100.000 становника, Србија има 50 умрлих, тачније 1.0%, истиче Вучић.

- Нећемо дозволити никакво бушење око литијума док се не направи велика фабрика за батерије за аутомобиле и аутобусе. То се неће десити. Рудна рента ће бити 5%. Кад видимо шта држава Србија добија, када будемо видели да ће се заштити животна средина и људи, онда ће моћи.

Председник је истакао да је храм Светог Саве на Врачару најлепши православни храм на свету.

- Споменик Стефану Немањи биће откривен на Светог Саву - рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је много научио у Хиландару.

- То је била званична посета Хиландару. Тамо имате другачији приступ нашој историји - казао је он.

Вучић је додао да смо тек пре пет година почели да обележавамо "Олују" и да смо почели да дајемо улицама имена хероја са Кошара.

- Ако Косово покуша да се учлани у билокоју међународну организацију, чекаће их бројна изненађења,а они знају да ја не лажем. Ја се не обаћам само њима, него и њиховим менторима.

- Не разумем хистерију због речи Владимира Костића, иако са њим у многоме нисам сагласан. Прво ми морамо да разговарамо и чујемо једни друге, он је изнео свој став, као што су мене нападали кад сам се залагао за разграничење. А нико други није ништа понудио. Замрзнути конфликт значи чекање да неко први извуче сабљу, ја не би волео да моји синови иду у рат. Он има право да каже своје мишљење, а ми ћемо се борити да добијемо више од ништа. Не сме да нам уђе крв у мозак, морамо да будемо реални, људи треба да знају какве су све опасности од замрзнутог конфликта. Албанци нису суштински спремни на компромисно решење. Ако ја знам да не можемо да добијемо све, али да будемо једнако задовољни и незадовољни као и Албанци.  

- Иако сте јаки, не смете да користите тешке речи, јер градимо мир и морамо да га сачувамо. Српска снага не треба да значи бахатост него мудрост и рационалност.

Вучић је одговорио на критике Драгана Ђиласа.

- 2012. години није постојала нити једна телевизија, само КЦН 3 која је њихова. Сада постоје ове тајкунске телевизија које нон стоп воде кампање против мене. Поред "Недељника" купили су "Данас", мислите да то људи не виде. Они имају огромну моћ, нама ће бити тешко 2022. године. Хоће да успоре раст и напредак Србије, наше је да се боримо. Нама је чиста савест - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је афера Јовањица ,,потпуно измишљена да би се дискредитовао он и чланови његове породице".

- Спреман сам да идем на полиграф због Јовањице - изјавио је Вучић.

Вучић каже да је покушана дехуманизација њега и његове породице.

Председник је рекао да никада неће себи опростити то што је дозволио да лажним оптужбама буде упропашћен живот његовог сина Данила.

Председник Србије говорио је и о министру одбране Небојши Стефановићу.

- Све што имам да му кажем, кажем му у лице. Двадесет година је са мном, крстио сам му ћерку Нину. Много је напредовао и много научио, реч је о способном човеку. Има одговорну функцију, али ће морати да ради вредно и да се бори сваког дана - казао је председник Србије.

Нудио ми је у прошлости више пута оставку због разних прича, истакао је Вучић.

А ко Вучићу предвиђа нову “чукур чесму”, читајте ОВДЕ.

Извор: Курир.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА