Најновије

ВАЖНО УПУТСТВО ЗА ВАКЦИНЕ: За млађе од 16 нема цепива, спутњик од 18, а жене које би да затрудне...

Пензионери могу да приме америчко-немачко цепиво без проблема, док је први контингент руске вакцине био ограничен на људе до 60 година. Надлежни верују да ће пола милиона доза руске вакцине које ускоро стижу бити без ограничења за пензионере

Руска вакцина. (Фото: Министарство здравља Русије)

Више од 150.000 грађана пријавило се преко Е-управе да жели да се вакцинише, а докторка Верица Јовановић, директорка Института „Батут“, поздравила је толики одзив грађана.

- Када је реч о вакцинацији деце, све вакцине које се производе и које су у употреби тачно су дефинисане за узраст који може да буде обухваћен.

„Фајзерова“ је дефинисана за узраст од 16 па више година. Важно је поштовати упутство за саму вакцину. Сама борба против вируса се брзо развијала. Свака од вакцина може да буде у употреби кад прође адекватне контроле. Клиничке студије се спроводе за одређене узрасне популације и уверена сам да ћемо имати вакцину за млађе узрасте. До тада поштоваћемо препоруке произвођача. То значи, од 18 година па навише за „спутњик В“, а од 16 па навише година за „Фајзерову“. Оне су тренутно доступне на нашем тржишту - поручила је докторка у разговору за ТВ Пинк.

Што се пензионера тиче, „Фајзерова“ вакцина нема никаква ограничења када су у питању старији људи, а што се „спутњика В“ тиче, први контингент је, како сазнајемо, био за особе до 60 година, док други, који се ускоро очекује, од 500.000 доза, неће имати ограничења.

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Батут“, потврђује за Курир да „Фајзерову“ вакцину могу примити и старије особе, без обзира на године.

- „Фајзерова“ вакцина нема ограничења. Када је у питању „спутњик В“, очекујемо нове количине вакцине и када буду стигле, тачно ће се знати услови. Очекујемо да ни ту неће бити ограничења. Онако како буде у инструкцијама саме вакцине, тако ће бити представљено јавности. Неће бити никаквог ризика током вакцинације - каже Јовановићева и додаје да „нико неће доћи на вакцинални пункт без прегледа лекара, који ће такође одређивати коју вакцину ко може да прими“.

Др Тања Јовановић, вирусолог с Медицинског факултета у Београду, истакла је да је потпуно свеједно коју ћемо вакцину примити, јер је имунитет који се развија после вакцинације потпуно идентичан независно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине.

- Када је регистрована од стране Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), значи да се ради о врло безбедној, врло ефикасној вакцини која има свој одређени циљ - истакла је за РТС.

Такође каже и да још увек немамо довољно искуства с вирусом и уколико жене планирају трудноћу или уколико су трудне, не треба да приме вакцину. Додаје да то не значи да вакцина није безбедна, већ да само није урађено довољно испитивања.  

Вучић дивљао на путу брзином од 179км/ч! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА