Најновије

Вучић би да поклања вакцине, а нема их довољно ни за своје лекаре

У тренуцима "почетног удара" пандемије коронавируса, када је Србија кубурила са респираторима, председник државе Александар Вучић, који је једном казао да ће "сам сести у авион и вентилацију за вештачко дисање", пожелео је да их поклања околним земљама. Исто то сада жели са вакцинама против вируса ковид-19, иако их још нема довољно за сопствене потребе.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Вучић је, наиме, желео да поклони 8.000 доза Фајзерових вакцина северној Македонији, што је обелоданио премијер ове земље Зоран Заев.

Он се захвалио Вучићу на "добрим намерама", али је ипак казао да ће вакцине бити плаћене.

- Имамо лепу, срећну вест. Добијамо од Србије 8.000 Фајзер вакцина. Председник Вучић ми је данас потврдио да ће нам Србија помоћи са вакцинама из своје набавке, које ћемо платити по набавној цени - написао је Заев на друштвеним мрежама, након што је претходно новинарима казао да му је српски председник понудио да ове дозе буду бесплатне, односно да му их поклони.

Занимљиво, а уједно и невероватно је то да је Вучићу искључиво стало до самопромоције до те мере да је желео да поклања вакцине, а да притом нема довољно доза како би се вакцинисало српско становништво. И не само грађанство, већ није било довољно доза ни за лекаре, па је вакцинација медицинског особља у многим домовима здравља широм земље отказана.

Вакцинисање свих лекара и осталог медицинског особља запосленог у Институту за ментално здравље у Палмотићевој и лекара запослених у ДЗ Чукарица је отказано, а запослени су обавештени да нема вакцина.

Како се сазнаје, такође, вакцинација свог медицинског особља и лекара којима је првобитно било заказано у недељу 17. јануара отказана је пре неколико дана. Објашњење које је медицинарима дато јесте да цепива једноставно нема.

Уместо да одговори зашто за медицинско особље, које је најизложеније ризику обољевања од коронавируса нема вакцина, Вучић је одлучио да поклони дозе Северној Македонији, како би вероватно прикупио додатне поене код свог гласачког тела и како би им створио лажни привид да је Србија "стабилна и јака" у сваком погледу, па тако и у вакцинама.

Да у Србији неће бити довољно вакцина апеловао је недавно и председник Синдиката лекара и фармацеута др Раде Панић, који је саветовао грађане да приме било коју.

- Код нас је одобрена и Спутњик V. Тврде квалификовани за ову област да су све вакцине добре. Неће их бити довољно, примите ону која је на располагању. Ја бих примио - констатовао је др Панић.

Да ли ће заиста бити довољно вакцина за грађане Србије упркос Вучићевој жељи да их поклања, остаје да се види у наредном периоду.

Американци желе надмоћ у ваздуху већ првог дана новог светског рата. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА