Најновије

ЦРНОГОРСКИ ДИКТАТОР НЕ ОДУСТАЈЕ! Ђукановић одбио да потпише Закон о слободи вероисповести!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина Црне Горе на седници 29. децембра 2020. године, а међу њима и Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница!

Мило Ђукановић. (Фото: Јутјуб)

То је саопштено је из кабинета председника, а преносе "Вијести".

Ћукановић се Приликом доношења одлуке позвао се на члан 94 став 1 Устава.

Шта каже Ђукановић?

Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, практично навео да је спорно питање кворума.

- Сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: "Кворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине''. Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне седнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима", навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

Истовремено он је навео да је "отворено правно питање" констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић.

Како је мењан закон?

У Скупштини Црне Горе 29. децембра усвојен је измењени Закон о слободи вероисповести. Свих 41 посланика, који су присуствовали седници је било "за" предлог Закона о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести. Закон је изгласан у 02:25 часова.

Првобитна верзија овог Закона довела је до вишемесечних литија, а потом и пада режима Мила Ђукановића после три деценије владавине.

Измењен Закон, којим држава не може одузети имовину Српској цркви односно, њеној Митрополији, усвојен је ноћас тачно годину дана, од како га је у форми, оцењеној као дискриминаторској, усвојила ДПС већина.

Уочи усвајања измена, којим се стаје на пут покушају да се преузму светиње Српске православне цркве, једном од кључних потеза режима Ђукановића, одржани су протести, а Ђукановићев ДПС закочио је процедуру у скуштини одбијањем да верификују мандарт новој посланици УРА Суади Зороњић.

Пале су тешке речи - на улицама се претило "крвљу", а у парламенту опструкцијом, али ситуација која је била на ивици озбиљног инцидент ипак је окончана на миран начин, а кулминирала је у Скупштини Црне Горе - усвојеним изменама Закона о слободи вероиповести.

Тиме је стављена тачка на потез Мила Ђукановића који је на известан начин, после 30 година, и био кључан догађај у сламању његовог режима - отимање српских светиња.

Шта даље?

Измене су усвојене тачно годину дана од како је спорни закон усвојен.

Према Уставу, закони ступају на снагу тек након што их потпише председник државе. У случају да Ђукановић не потпише изменени Закон о слободи вероисповести, што се данас и догодило, парламент мора поново да расправља о том акту.

Британци послали ратне бродове у Ламанш! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА