Најновије

ДОКТОР СРЂА ЈАНКОВИЋ О ВАКЦИНАМА: Ево колико траје имунитет

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да се смањује број новозаражених короном, али да се не може говорити о осетнијем побољшању док су ковид болнице пуне.

Срђа Јанковић (Фото: Јутјуб)

Он каже да је притисак на здравствени систем приметно попустио, али да то не сме да нас наведе да се сада опустимо.

- То што су мањи бројеви него претходних недеља јесте повољно, али то је једним делом ефекат празника, јер се људи ређе одлучују да оду код лекара и зато је мање тестирања - рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Додао је да је важан параметар то што се бележи мањи пад у броју хоспитализованих.

- То је веома битан податак, зато што када почне да се мења број новозаражених, потребно је време да се то одрази на број оних који добију тежу клиничку слику или су животно угрожени. То даје пресек стања - навео је Јанковић.

Када је реч о дилемама у јавности о вакцинацији, Јанковић је навео да није било никаквих компромиса у тестирању одобрених вакцина против вируса корона, поготово у погледу безбедности и делотворности.

- Чим је нешто регистровано прошло је све ригорозне контроле и критеријуме да је делотворно и безбедно. То што је обављено у краћем временском периоду, то може да се схвати позитивно, као тријумф удруживања великог броја научника, индустрија, држава и регулаторних тела - рекао је Јанковић.

Подсетио је да ће у Србији грађани моћи да изаберу коју ће вакцину примити и нагласио да, иако имају различит дизајн, све доступне вакцине имају исти циљ - да заштите од смртоносне болести ковид-19.

Он ће, како каже, када дође на ред, примити ону вакцину која буде на располагању од оних које су, каже, прошле критеријуме безбедности и делотворности.

Јанковић је навео да се вакцине против короне дају у две дозе, а да се имунитет ствара од седмог дана, док максимум достиже од 10. до 15. дана после друге дозе.

Првих неколико дана, појаснио је Јанковић, нема никавог ефекта, постепено од 10.дана стварају заштиттна антитела, која су један од параметара имунског одговора на вакцину.

- У статистикама се они који су примили вакцину, а разболе се другог дана, воде као вакцинисани, а оболели и на неки начин показују лажну слику да вакцина не делује. Вакцина делује, али не том брзином - казао је Јанковић.

Напоменуо је да ниједна вакцина нема учинак 100 одсто и да се о трајању имунитета не може говорити док не прође мало више времена, али да се очекујемо да имунитет траје више година.

Појаснио је да корона вируси не еволуирају брзо као вируси грипа који сваке сезоне могу да изнедре нови подтип и зато је вакцинација сезонска.

- Не очекујем исто код вируса корона, али може се десити да после неколико година треба појачати имунитет'''', навео је Јанковић.

Упитан да ли оболели од астме могу да се вакцинишу против короне, Јанковић је казао да дијагноза астме није разлог да неко не прими вакцину.

- Лекари проверају здравље сваког ко прима вакцину. Треба проверити да ли пацијент има неко акутно стање због којег би се одложила вакцинација - навео је Јанковић.

Апеловао је на грађане да Бадњи дан и Божић прославе тако да да не угрожавају своје и туђе здравље.

Шта је Вучић рекао доктору Несторовићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА