Најновије

КНЕЖЕВИЋ ОСУО ПАЉБУ ПО ЂУКАНОВИЋУ: Мило уводи државу у озбиљну кризу! Ово су игре њега и Душка!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић неће потписати закон о слободи вероисповести и Црну Гору очекује озбиљна институционална криза, оценио је лидер Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић.

Милан Кнежевић. (Фото: Јутјуб)

„Имајући у виду чињеницу да је посланик (Драгутин) Паповић саопштио да Ђукановић неће потписати тај законски акт, нас очекује једна озбиљна криза након тога“, казао је Кнежевић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је рекао да процедура предвиђа да у случају да Ђукановић не потпише закон о слободи вероисповести, он треба да га врати Скупштини.

Кнежевић је објаснио да се Скупштина 15 дана након тога, поново одређује према закону, без икакве расправе, и прослеђује тај законски акт Ђукановићу, где је он, по Уставу и закону, обавезан да га потпише.

Кнежевић је рекао да уколико Ђукановић то не учини, Црна Гора улази у додатну институционалну кризу.

„И јасно је да фразе и наративи о кохабитацији са Ђукановићем немају никаквог основа, јер смо видели како су се ових дана понашали Демократска партија социјалиста (ДПС) и Државна изборна комисија (ДИК), која је на скандалозан и криминалан начин дала себи за право да заустави верификацију мандата посланице УРА-е“, навео је Кнежевић.

Он је казао да лидери странака парламентарне већине и премијер Здравко Кривокапић морају заузети јасан став у вези са институционалим и уставним опструкцијама.

„Јасно је да се одлазећи режим, то јесте садашња опозиција, никако не може помирити са поразом и покушаће на сваки начин да подрива уставни поредак Црне Горе“, рекао је Кнежевић.

Он сматра да ће последња дешавања у Скупштини утицати на односе између власти и опозиције и на кохабитацију са предсједником државе.

„У овом тренутку имамо додатно подељену Црну Гору, уз јасне политичке ставове опозиције предвођене ДПС-ом да ће до даљњег бојкотовати рад Скупштине и скупштинских одбора“, рекао је Кнежевић.

Како је навео, имајући у виду чињеницу да ДПС очекује Конгрес, очигледно је да ће „Ђукановић покушати на тој екстремној идентитетској причи да парира Марковићу“.

„Који је изашао испред Скупштине и придружио се протестантима подижући два прста, иако је деведесетих година чинио све да та два прста Либералног савеза буду у мањини и проглашени за државне непријатеље“, рекао је Кнежевић.

Ђукановић планира да очисти странку и доведе „младе лавове“

Он је навео да све што се дешава у вези са законом о слободи вероисповести тумачи као предконгресне игре између Ђукановића и Марковића.

„Јер је јасно да ће Ђукановић покушати да очисти странку од старих кадрова и доведе неке младе лавове, а да ће Марковић такође покушати да задржи свој утицај и да на места одлучивања у странци доведе своје људе, или чак самог себе“, казао је Кнежевић.

Он је навео да је након изгласавања Владе, у извршној власти, на местима по дубини, руководећим и позицијама одлучивања остао велики број кадрова бившег режима.

„Нисмо за реваншизам, али смо за то да на местима где треба да буду позиционирани кадрови странака парламентарне већине, буду људи из коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), Мир је наша нација и Црно на бело, према утврђеним демократским и европским стандардима везано за расподелу тих места“, рекао је Кнежевић.

Како је казао, неопходна је „демонтажа Ђукановићевог режима“.

„Сама чињеница да је ДИК одбила да верификује мандат посланици УРА-е говори о томе да нисмо на прави начин ушли у демонтажу и да ће поражене снаге, предвођене ДПС-ом, где год се налазе њихови људи на местима одлучивања покушати на сваки начин да опструирају процес транзиције власти“, навео је Кнежевић.

Према његовим речима, и по „хоризонтали и по вертикали“, на руководећим местима у Управи полиције, Тужилаштву и судовима налазе се људи „који су били препознати као ударне песнице ДПС-а“.

Кнежевић сматра да је неопходна много интензивнија, садржајнија и конструктивнија комуникација на релацији парламент – Влада, односно парламентарна већина – премијер и министри.

Без тог дијалога, како је казао, тешко да може опстати Влада и парламент.

Не намеравамо да рушимо Владу, јер нисмо у њој

Одговарајући на питање који ће бити њихови први потези у случају да неки од услова коалиције ЗБЦГ не буду испуњени и да ли ће тражити смену или реконструкцију Владе, Кнежевић је навео да у овом тренутку не размишљају о новим изборима, нити о реконструкцији Владе.

„Али сматрамо да је неопходно да имамо разговоре са Кривокапићем и његовом Владом уколико желимо да ова парламентарна већина подржава законске предлоге који су у интересу грађана“, навео је Кнежевић.

Он је казао да не критикују и да нису критиковали Владу са намером да је руше, него да би она била боља.

Кнежевић је нагласио да очекује да ће у овој години имати интензивнију и садржајнију комуникацију са Кривокапићем како би грађанима било боље.

„Не намеравамо да рушимо Владу због тога што се ми не налазимо у њој. Ми нисмо ни тражили фотеље, иако су нас све време оптуживали да желимо фотеље“, поновио је Кнежевић.

Упитан да ли верује да Влада може опстати четири године, он је одговорио да то не зависи само од парламентарне већине, већ од резултата рада Владе.

„Очекујем да ће Влада Кривокапића у овој години урадити све како би се побољшао животни стандард грађана, како би се суочили на прави начин са рецесијом, пандемојом коронавируса и свим изазовима који оптерећују црногорско друштво свих ових година“, навео је Кнежевић.

Он је рекао да без квалитетног сета закона у правосуђу, безбједносном сектору, али и без закона о лустрацији и о пореклу имовине Црна Гора неће моћи да у следећу годину уђе са резултатима које очекују грађани и Европска комисија, у складу са поглављима 23 и 24.

Кнежевић је навео да су у коалицији ЗБЦГ спремни да заједно са Владом учествују у писању закона који би, како је казао, требало да омогуће да се Црна Гора најзад нађе у правном амбијенту у складу са Уставом и законима.

„Превасходно мислимо на измене и допуне закона о Тужилаштву, измене и допуне Закона о унутрашњим пословима, Закона о државној управи, закон о пореклу имовине и о лустрацији“, рекао је Кнежевић.

Он је додао да би жељели да те законе предложи Влада и поновио да су јој за то дали рок од месец.

„Уколико се то не деси, коалиција За будућност Црне Горе ће предложити измене и допуне Закона о Тужилаштву и дати рјешења на који начин се може разрешити криза у Управи полиције и чињеница да се на руководећим позицијама налазе људи из бившег режима“, казао је Кнежевић, преноси РТЦГ.

Он је додао да су спремни да поднесу сет закона у вези са парламентарним надзором и „закона који на јасан начин треба да нас суоче са нашом прошлошћу, отварањем досијеа“.

Упитан да ли су разговарали са Кривокапићем у вези са пописом становништва, Кнежевић је навео да је попис законска обавеза и да ће коалиција ЗБЦГ инсистирати на томе да он буде у овој години.

„Ја очекујем да се испоштује закон и да се, ако је немогуће да се одржи у марту, нађе одговарајући термин, такође у овој години, када се може реализовати попис“, закључио је Кнежевић за МИНА-у.

Ђукановић одбио да потпише Закон о слободи вероисповести! Више о томе ОВДЕ.

Извор: in4s.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА