Најновије

ИГРА СЕ ВАТРОМ: Шта се заиста крије иза провокације о Великој Албанији?

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да је овде реч о рутинском понављању нечега што би Бриселу требало да звучи претећи

Рамуш Харадинај. (Фото: Јутјуб)

Уколико до 2025. године Приштина не оствари напредак на путу ка ЕУ, затражићу уједињење с Албанијом путем референдума...

Овако гласи претња коју је Србији и међународној заједници упутио кандидат за председника и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај. С друге стране, председник Србије Александар Вучић поручује да је Харадинај опасан човек, али да ће држава знати како да одговори на претњу опасним сценаријом.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да је овде реч о рутинском понављању нечега што би Бриселу требало да звучи претећи.

- С једне стране, Харадинајева изјава је за домаћу употребу пред изборе док, с друге стране, то је неки стални притисак на Брисел да се убрза визна либерализација која је један од првих циљева косовских власти. Овакве изјаве не производе неко посебно узнемирење у Бриселу, јер су конфекцијске, а требало би да реагују оштрије. Један од највећих противника тог пројекта је Америка, која је и највећи заштитник Албанаца. Тако стоји ситуација у реалности, све остало је прикупљање политичких поена - закључује Јакшић.

Пандорина кутија

Сједињавање или утапање тзв. Косова у Албанију сценарио је који би водио у сукобе, па је у најмању руку чудно што упркос овим назнакама бирократе ЕУ годинама уназад дају немуште одговоре. Поставља се питање да ли је Албанцима дозвољено да „звецкају оружјем” и ко ће их спречити ако једног дана реше да отворе Пандорину кутију.

- Ако тзв. Косово није пред вратима НАТО и уколико тзв. Косово нема либерализацију визног режима од стране ЕУ, не постоји признање пет чланица ЕУ, а уколико нисмо пред вратима УН, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно у шта су покушали да ме убеде, да је Косово уморно, слабо, да не можемо да имамо војску, енергетску независност, закон о Трепчи, да треба да седимо и имамо дијалог да се одвојимо од Србије - упитао је Харадинај.

Оценио је и да тзв. Косово не може да прихвати замрзнути сукоб.

- Али ћемо изаћи на референдум за уједињење с Албанијом, имајте на уму ово. Не зато што ми тако желимо, већ због тога што већ 20 година Западу дајемо реч да желимо да поштујемо једну заједничку визију да се евроатлантско Косово придружи ЕУ, оде у НАТО, постане члан УН, да га Србија призна и ако ЕУ жели да убеди пет земаља да нас признају, да нас не би тако дуго остављали.

Србију би бомбардовали

Вучић наглашава да би волео да чује одговор Брисела и остатка међународне заједнице на претњу коју је упутио Харадинај.

- Да је неко из Србије тако говорио о неком другом уједињењу на Балкану готово да би нас бомбардовали - наводи председник Србије.

То је изговорио опасан човек Рамуш Харадинај и ако би био изабран за председника имали бисте и владу и председника, како они кажу Косова, за уједињење с Албанијом.

- Ми то прихватамо као политичку чињеницу на коју ћемо увек да реагујемо. Стварање велике Албаније је претња и Србији и региону, Европи и свету, али не треба узвраћати. Имаћемо добар и адекватан одговор и грађани и о томе не треба да брину - закључује Вучић.

Четири државе у проблему

Мапа "Велике Албаније", о којој маштају албански екстремисти, обухвата делове Македоније, Грчке, Србије и Црне Горе. Осим што прете и застрашују, Албанија и тзв. Косово као први корак ка уједињењу свих Албанаца, увелико бришу баријере које их деле. Примера је много и ниједан није безазлен попут брисања граница, заједничких државних празника, заједничке спољне политике и инфраструктурних пројеката.

По тој замисли у њен састав би ушли Улцињ, Плав, Рожаје и Подгорица (Црна Гора), затим територија тзв. Косова, три општине на југу Србије (Медвеђа, Бујановац и Прешево), Лесковац, Врање и Прокупље, западна Македонија и Скопље, као и грчки део уз Албанију и Македонију, до града Јањине. Тако би, рецимо, и чувено грчко острво Крф постало део "Велике Албаније".

Планови Турске пали у воду, Путин поново маестрално одиграо! Више о томе ОВДЕ.

Извор: objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА