Најновије

БОРОВИЋ УДАРА: Колувијин адвокат претио новинарки убиством, затворите га! А што се тиче браће Вучић...

"Поруке које је новинарки Н1 Јелени Зорић упутио један од бранилаца Предрага Колувије, адвокат Светислав Бојић, јесу озбиљне претње, то је претња убиством, и тужилаштво би морало да поведе истрагу и одреди му притвор", каже за Н1 адвокат Боривоје Боровић.

Боривоје Боровић (фото: Јутјуб)

Боровић, који је био и бранилац Марије Лукић у случају против некадашњег председника Општине Брус Милутина Јеличића Јутке, изјавио је и да је "згранут да ниједна политичарка из власти никада није упутила подршку Марији Лукић, али да се утркују ко ће да подржи оштећене у случају Алексић".

Репортерки Н1 Јелени Зорић упућене су претње испред Специјалног суда у Београду, због извештавања о случају Јовањица. Њој је један од адвоката Предрага Колувије Светислав Бојић 28. децембра пришао док је била на репортерском задатку заједно са сниматељем и рекао: „Молим Вас будите прецизни у извештавању пошто је мој клијент Предраг Колувија поштен човек и велики верник, ево он мени каже кад сам ишао да га посетим ‘Зорићка ме уништава и растура њеним извештавањем, али се ја Богу молим за њено здравље, као што се молим и за здравље тужиоца Саше Дрецуна и овог што га је ухапсио, Слободана Миленковића’“.

Бојић је Јелени Зорић, између осталог, рекао и да није добро прошао „ко год се о Пеђу огрешио“.

„Редак је случај да ја коментаришем било шта што изјављују моје колеге, али пошто видим да у тој екипи постоје различити адвокати, углавном страначки, Владимир Ђукановић је један од њих, могу да кажем да је то једна озбиљна претња, тужилаштво би морало да поведе истрагу и одреди му притвор То је претња убиством, то је покушај забране да се извештава о актуелним суђењима“, нагласио је Боровић у емисији Н1 Студио Ливе.

Додаје и да ће Зорић, као и остали укључени у случај Јовањица, имати проблеме.

„Чак и тај судија, ако буде смогао снаге да се ухвати у коштац са оптужницом, ако буде кренуо да осуди човека за кога из врха власти тврде да је невин, онда ће га рецимо, тај председник Одбора за правосуђе, а то је тај Ђукановић, санкционисати, неће проћи на Високом савету правосуђа… То је сукоб интереса“, рекао је Боровић.

На тако озбиљне претње, Адвокатска комора Београда и Адвокатска комора Србије нису, каже, озбиљно реаговале.

„То је озбиљна претња, адвокатске коморе су чиновничке коморе, тамо седе људи који чувају своје фотеље…Сетите се благе реакције када је убијен колега Миша Огњановић, када се деси слично, оне морају да обуставе рад, не због пореза, него када се насрне на неког колегу… И када колега шири мрњу, он мора да буде санкционисан“, нагласио је Боровић.

Коментаришући случај хапшења власника школе глуме Мирослава Алексића против кога је, према писању медија, поднето 26 пријава за сексуално напаствовање, Боровић каже да се плаши да тај случај не прерасте у „медијски“.

„Ниједна политичарка у власти није пружила подршку Марији Лукић која је доживела сексуално узнемиравање, а у предмету Алексић се утркују у тој подршци. Бојим се да ћемо у случају Алексић добити један медијски предмет“, каже.

Оценио је да је правосуђе у Србији лоше.

„Правда за жртве је тешко доступна, случај Марије Лукић је пример како смо годинама морали да се у једном обичном предмету изборимо за осуђујућу пресуду. Подсетићу, у том предмету је још седам жена пријавило Јутку за обљубу злоупотребом положаја, а систем није реаговао, полиција и тужилаштво је све развлачило и поступак је отишао у застарелост. Сада када се он спрема да оде на издржавање казне, привидно је правда задовољена, али је кривична санкција блага“, оценио је Боровић.

Навео је и пример који личи на случај Алексић, који је у жижи интересовања последњих дана.

„Један тренер је осуђен за обљубу злоупотребом положаја малолетне ученице коју је силовао, али је квалификација дела била обљуба, те је он добио, након пет година суђења, само годину дана и то кућног притвора, са наногицом“, прича Боровић.

Према његовим речима, потребно је да се – промени свест судија.

„Да не ослушкују шта ће политичари рећи, као у предмету Марије Лукић, када су судије ослушкивале врх политичке власти, да ли је Јутка пуштен низ воду, па кад су видели да нема интересовања од председника државе, схватили су да те политичке подршке нема“, казао је Боровић.

Он каже и да има довољно услова по закону да се заштите жртве у случају Алексић.

„Може се постићи статус посебно осетљивих сведока за сваку од девојака, да их не развлаче и унакрсно испитују адвокати као у кривичним предметима, техничке могућности такође постоје, али судије и тужиоцу су људи који су стражалници дневне политике, сваки случај посматрају као важан предмет о коме ће дискутовати политичари“, изјавио је.

Због тога Боровић предлаже да се у Кривични законик врати забрана јавног коментарисања неправоснажних судских поступака.

„Он је постојао, али укинут, када су политичари схватили да не могу да својим изјавама утичу на судски поступак“, нагласио је Боровић.

Додаје и да није оптимиста да ће у овом случају све бити одрађено како треба.

„Притисак да се истера правда је у реду, али специјалне емисије где се говори о изјавама жртава, то је недозвољено, као у случају певачице Јелене Марјановић, када је предмет упропашћен, потрчао је председник државе… Понављам, треба увести забрану јавног коментарисања неправоснажних поступака“, казао је Боровић.

На крају каже и да се још увек не зна квалификација дела у случају Алексић, али да је према закону, за силовање прописана казна затвора од 5 до 12 година, а за обљубу злоупотребом положаја од једне до 10 година, што је по њему, јако блага казна.

Боровић каже и да је јавност „заведена у погрешан траг самом изјавом о прислушкивању коју је саопштио Александар Вучић“.

„Нико не пружа јавности доказ да су наредбом биле обухваћене особе које су биле предмет опсервације полиције и тужилаштва, из криминогеног миљеа, то што су оне контактирале с председником државе, то је проблем председника државе. Никакве комисије не могу да утврде одговорност, онда би сви предмети завршавали на полиграфу“, изјавио је Боровић.

Или би, пак, како додаје, „просто наручивали судске одлуке“.

„Као у случају Милош Вучевић против браће Вучић, када је великом брзином утврђено да браћа Вучић немају везе с Колувијом, а са друге стране, нисмо чули да је због лажног пријављивања Вучевић одговарао. Просто, направи се сценарио, и потури се. А све се ради на штету грађана, а у корист политичких моћника“, казао је Боровић.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак у вези навода о неовлашћеном прислушкивању председника Србије Александра Вучића 15. децембра 2020. године, давањем захтева МУП-у за прикупљање потребних обавешћења, а како су навели, тај захтев је допуњен 14. јануара ове године.

Милена Радуловић је кроз плач изнела језиве детаље о силовању, читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА