Најновије

ЕРДОГАН НАЈАВИО НАПАД НА ИРАК: Турска војска спремна, Курди у великом проблему, Јазидима прети нестанак! (ВИДЕО)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да би његова земља могла сама да интервенише како би протерала терористе "ПКК" из округа Синџар на северу Ирака.

Турска војска (Фото: Јутјуб)

- Имам фразу у којој увек кажем: "Можда ћемо изненадити једне ноћи" - рекао је Ердоган у изјави новинарима у Истанбулу, мислећи на могућност извођења изненадне турске операције протеривања "терориста" из Синџара, а преноси агенција "Анадолија".

Пре неколико дана, турски министар одбране Хулуси Акар одржао је разговоре са званичницима регије Ирачки Курдистан. Према званичним изворима, разговори су били усмерени на начине за унапређење заједничке безбедности и војне сарадње двеју страна.

Две стране су нагласиле важност примене Синџарског споразума на начин који гарантује излазак милиција и нерегуларних оружаних снага из града како би се нормализовали њихови услови и пружила прилика расељенима да се врате својим кућама.

- Боримо се против терористичке "ПКК" и морамо да ојачамо нашу сарадњу у том погледу - рекао је Акар.

- Наш циљ је да поразимо терористе и да безбедно живимо са суседима - преноси "Анадолија".

Турска је од средине јуна појачала своје војне операције у северном Ираку, назвавши их "Орлова канџа" и "Тигрова канџа" што алудира на лов на курдски ПКК.

Турска је успоставила десетине војних пунктова у областима својих операција на северу Ирака, али се Багдад успротивио војној операцији и захтевао је повлачење турских снага из Ирака.

Где се налази Синџар?

Синџар је град у округу Синџар у провинцији Нинива у северном Ираку. Налази се на око пет километара јужно од планина Синџар. Његова популација у 2013. процењена је на 88.023 и претежно су у питању припадници народа Јазида.

Масакр у Синџару

Масакр у Синџару означио је почетак геноцида над Јазидима од стране ИД, убиства и отмице хиљада јазидских мушкараца, жена и деце. Догодио се у августу 2014. године у граду Синџар и округу Синџар у ирачкој провинцији Ниниви, а извршила га је Исламска држава.

Масакр је започео нападом ИД на Синџар и суседне градове 3. августа, током његове офанзиве на северни Ирак. САД су 8. августа 2014. реаговале ваздушним ударима на конвоје ИСИС-а у северном Ираку, што је довело до војне интервенције неколико земаља против ИД.

Дана 17. децембра 2014. године, курдске снаге Пешмерге, ПКК и YПГ започеле су офанзиву на Синџар у децембру 2014. године уз подршку америчких ваздушних удара.

Ова офанзива прекинула је путеве за транспорт трупа и линије снабдевања ИД између Мосула и Раке, највећих градова тадашњег калифата Исламске државе.

Према Нури Абдулрахману, шефу Одељења за координацију и праћење регионалне владе Курдистана, ИД је желео да потисне већину Курда из стратешких подручја и доведе ирачке и сиријске Арапе суните који су у највећем броју били лојални ИД.

Ко су Јазиди?

Јазиди су ендогамна мањина која говори углавном курманђијским дијалектом курдског језика, староседеоци су горње Месопотамије. Већина Јазида који данас живе и преживљавају тешка времена на Блиском истоку живе на спорним територијама северног Ирака, пре свега у провинцијама Нинива и Дохук. Постоји неслагање око тога да ли су Јазиди верска подгрупа Курда или посебна етнорелигијска група, међу научницима и самим Курдима и Јазидима. Јазидска религија је монотеистичка и може се пратити од древних месопотамских религија.

У августу 2014. године, Јазиди су постали жртве геноцида од стране Исламске државе у кампањи за искорењивање неисламских утицаја.

Јазидизам је монотеистичка вера заснована на веровању у једног Бога, који је створио свет и поверио га на чување Хептади од седам светих бића, често познатој као Анђели или "Хефт сир" (Седам мистерија). Међу њима је најистакнутији Тавусе Мелек (познат и као "Мелек Таус"), Паунов анђео.

Традиционално се сматра да су Јазиди који се венчају за не-Јазиде прешли у религију супружника и издали своје корене. Од стране бораца ИД су сматрани "обажаваоцима ђавола" и зато су били на удару, а сада могу постати поново мета и доживети нови геноцид уколико Турска отпочне напад на Синџар.

Људи "гутају" филм Наваљног о Путиновој луксузној вили. Како први човек Русије узвраћа ударац прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА