Најновије

Људи "гутају" филм Наваљног о Путиновој луксузној вили: Први човек Русије овако узвраћа ударац

Свет са великом пажњом прати догађања у Русији у којој се, након недавног хапшења Алексеја Наваљног, догађа доста тога. Последње у низу јесте акција руске полиције, у којој је ухапшено више блиских сарадника Наваљног и то уочи масовних протеста против Владимира Путина у суботу, који би могли да утичу на одлуку да ли ће руском опозиционару бити одређен дуг притвор или ће се, пак, убрзо наћи на слободи.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Полиција је ухапсила портпаролку Алексеја Наваљног, двојицу његових адвоката, али и истраживача опозиционог лидера, који је помогао у истрази око наводне Путинове виле вредне милијарду долара на Црном Мору.

У снимку, који је за кратко време погледало више од 50 милиона људи, се тврди да су Путину у изградњи овог луксузног објекта "помогли" пријатељи и државне компаније... Није ту Наваљни стао са блаћењем првог човека Русије. Уједно тврди и да Путин има "штек за трошкарење" из којег финансира и љубавнице.

Кремљ је демантовао наводе о томе да је луксузна некретнина крај Црног мора Путинова, а истовремено је полиција приводила сараднике и присталице Наваљног у Краснодару, Каљининграду, Владивостоку и многим другим градовима Русије, док се планирају протести у више од 65 градова и општина, што би требало да буду највеће демонстрације у последњих неколико година.

Како пише Гардиан, Кира Јармиш, портпаролка Алексеја Наваљног, тврди да је полиција претила да ће јој развалити врата док су је приводили уочи протеста. Она се огласила из притвора путем друштвених мрежа, говорећи да је учешће на протестима "дужност свакога уколико се жели просперитет, слобода и благостање у земљи" и додала да је то неопходно да би Наваљни и сви они који су "незаконито приведени бити пуштени на слободу".

- 23. јануар треба да постане легендаран - написала је Јармишева из притвора.

Наваљни би до краја месеца могао да буде послат у затворску колонију, уколико одбор за условне казне одлучи да преиначи одлуку донету 2014. године. За то време, руски истражитељи "припремају случајеве" који би Наваљног могли да сместе у затвор на више од деценије, уколико буде осуђен.

Опозициони протести привукли су многе младе Русе, укључујући и тинејџере и све их је више откако је анти-корупциони фонд Наваљног почео онлајн да објављује резултате истрага о политичарима и блиским сарадницима Путина. Током 2017. године, протести, на које су долазили млади, довели су до затварања улица у центру Москве, поготово након што је Наваљни објавио резултате истраге о некадашњем премијеру Дмитрију Медведеву.

Инфлуенсери на ТикТоку и осталим друштвеним мрежама изразили су подршку опозиционом скупу, што је навело да, како пише Гардиан, руско тужилаштво изда упозорење да би такве садржаје са друштвених мрежа требало уклонити и санкционисати. Извори су наводно рекли за Интерфакс да се очекује да друштвене мреже попут ТикТока, Фејсбука, Твитера и Гугла уклоне садржај у којем се позива на подршку Наваљном.

На мрежама кружи видео снимак, који је постао виралан, у којем једна професорка енглеског језика објашњава демонстрантима како могу да се претварају да су амерички туристи уколико их ухвати полиција.

- Кршите моја људска права - изговара у снимку користећи амерички акценат. Она у снимку наводи да, "ако све пропадне", увек могу полицији да кажу да ће позвати адвоката.

Данас је московска полиција саопштила да ће бити процесуиран свако ко буде позивао народ да дође на протест путем медија, друштвених мрежа и интернет платформи. Поготово уколико позивају малолетна лица да дођу и учествују на протесту.

Дмитриј Песков, портпарол кремља рекао на данашњој конференцији за медија да је прича о "Путиновој вили" лаж.

Изненадна смрт вође Ротшилда изазваће низ неочекиваних догађаја у свету! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА