Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА СВЕТОЗАРОМ МАРОВИЋЕМ? Црна Гора се боји застаревања случаја

Црногорски министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић изјавио је да очекује да председник Мило Ђукановић потпише поново усвојене законе, укључујући Закон о слободи вероисповести, а када је реч о захтеву за изручење Светозара Маровића из Србије, поручио је да је влада донела одлуку да истраје до краја у том случају.

Светозар Маровић (Фото: Јутјуб)

Лепосавић је за подгоричке ''Вијести'' истакао да Ђукановић не може да заустави да закони буду објављени.

"Ти закони ће да ступе на снагу након објављивања у Службеном листу", навео је Лепосавић и поручио да је апсолутно сигуран да је Закон о слободи вероисповести уставан.

Упитан шта ако Уставни суд обори законе, укључујући и Закон о слободи вероисповести, Лепосавић је рекао да би, ако се то деси, Уставни суд морао да обори законе који су усвојени прошле године када није ни било по Пословнику Скупштине седнице на даљину, што би изазвало правни хаос.

"Ипак мислим да неће доћи до такве одлуке, можда је неко неосетљив па жели такав хаос, али ако до тога дође биће јасно да је Уставни суд изгубио легитимитет. Верујем да це превагнути разум", поручио је Лепосевић.

Нагласио је да је Закон о слободи вероисповести донет по хитној процедури јер је, како је навео, постојала опасност да стари акт произведе штетне последице, односно препис власништва без консултације суда.

"Кад је хитни поступак онда нема јавне дебате. Ми смо искористили ипак мали период да консултујемо све верске заједнице", рекао је министар правде.

На питање шта мисли о томе што нису позвани представници неканонске Црногорске православне цркве на седницу скупштинског Одбора за људска права и слободе, рекао је да је Министарство упутило позив за разговор свим верским заједницама.

Коментаришући захтев за изручење Светозара Маровића из Србије, Лепосавић је рекао да није контактирао министра правде Србије.

"Ми смо као Влада донели одлуку да у тој ствари истрајавамо до краја и да ћемо предузимати све правне кораке", поручио је Лепосавић оценивши да постоји опасност да случај застари, као по питању Милоша Маровића.

Министар је додао да очекује да се на мартовском скупштинском заседању расправља о изменама Закона о државном тужилаштву, које се тичу и специјалног тужиоца.

"План је један да се омогући да избор, односно састав Тужилачког савета и будући избори врховног тужиоца и специјалног тужиоца буду демократични, брзи и подложни контроли и смени. Контола и смена су најсигурнији начин да ћете радити у складу са законом", рекао је Лепосавић.

Како је нагласио, битно је да се за закон и измене постигне сагласност посланика и чланова Владе.

"Важно је да се кроз функционалну независност и смјењивост односно могућност брже контроле обезбеде промене и онда ће персонална решења бити адекватна", поручио је Лепосавић.

Шта је Москва рекла Харадинају за великоалбанске планове, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА