Најновије

ЛОПОВСКА РЕВОЛУЦИЈА: Покраденим националним благом из Народне скупштине тргује се на црном тржишту!

Вредне уметнине украдене 5. октобра 2000. године из зграде парламента, међу којим су и слике Лубарде и Коњовића, до данас нису пронађене.

Скупштина Србије 5. октобра. (Фото: Јутјуб)

На десетине вредних слика које су украде приликом упада у Народну скупштину 5. октобра 2000. године до данас нису пронађене, а њима се, како сумњају стручњаци, тргује на црном тржишту уметнина! Међу вредним делима су, поред осталих, и слике значајних српских уметника Петра Лубарде, Милића од Мачве, Милана Коњовића, Марка Челебоновића... Према званичним подацима Министарства унутрашњих послова (МУП), чак 55 слика познатих аутора још се води као нестало из зграде парламента.

Шумановић враћен

Имајући у виду да су се временом нека дела и појављивала код стручњака како би њихови купци добили потврду да су аутентична, није спорно да се њима очито тргује на црно. То потврђује и изјава вишедеценијског кустоса београдског Народног музеја Николе Кусовца, који за Курир каже да је лично сведочио једном таквом случају.

- Један човек ми је пре десетак година донео украдену слику Саве Шумановића, један од великих пејзажа, како бих му потврдио веродостојност и одмах сам видео да је у питању украдена слика из Скупштине. Он ју је тада одмах вратио, без речи, то јест ми смо по његовој вољи слику вратили Скупштини. Кад сам га питао од кога ју је купио, није смео да ми каже због, како ми је рекао, безбедности своје породице - прича Кусовац.

Додаје и да сигурно међу овим несталим сликама има и оних које су уништене, док је део код оних који су их украли.

- Но, за сваку слику се лако сазна да је једна од тих украдених, јер је објављено које су слике и може одмах да се установи да је то „врућа“ роба - истиче он.

Поред слика, у Скупштини су тада уништене и бројне скулптуре, чему је лично сведочио и Кусовац.

Скулптуре у парампарчад

- Ушао сам након гашења пожара у зграду Скупштине и поразило ме је кад сам видео разбијене скулптуре Петра Палавичинија, биле су у парампарчад, па слике по којима сам газио јер су биле потпуно мокре након гашења пожара... Сећам се и једне слике која је дошла до мене, један Лубарда, великог формата, кад се нисам срушио, била је у питању једна сива слика која је постала пинк након гашења пожара - каже Кусовац за наш лист.

Колико се слика данас налази код оних који су их украли, колико су их нелегално продали, а колико је уништено - до данас није познато.  

Јединствен систем управљања троструко убрзао операције руске војске! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА