Најновије

АМЕРИЧКИ БРОДОВИ УПЛОВИЛИ У КРИТИЧНО ПОДРУЧЈУЕ: Зона нерешених територијалних питања

Амерички ратни бродови, предвођени бродом USS "Теодор Рузвелт" упловили су у Јужно кинеско море како би промовисали "слободу пловидбе", саопштила је америчка војска, у тренутку када су тензије између Кине и Тајвана порасле и изазвале забринутост Вашингтона.

Амерички бродови (Фото: US Navy)

Америчка војска је саопштила да су бродови у Јужном кинеском мору, које присваја Кина, како би извели рутинске операције које "осигуравају слободу на мору, граде партнерство које негује поморску стабилност", пренео је Ројтерс.

Кина се често жалила због тога што се амерички ратни бродови приближавају острвима у Јужном кинеском мору, где се за власништво над острвима такмиче и Вијетнам, Малезија, Филипини, Брунеји и Тајван, додаје Ројтерс.

Осам кинеских бомбардера и четири ловца ушла су јуче у ваздушни простор Тајвана на југозападу острва, саопштило је Министарство одбране те кинеске аутономне области, чију самопрокламовану независност признају неке државе света.

У саопштењу се додаје да је тајванско ратно ваздухопловство испалило ракете "да надгледају упад".

На мапи коју је објавило министарство виде се кинески авиони како лете између јужног дела острва и острва Пратас на које Тајван полаже право.

Огласио се и Стејт Департмент, који је апеловао на Пекинг да прекине "војни, дипломатски и економски притисак на Тајван" и да се уместо тога окрене смисленом дијалогу са "демократски изабраним представницима Тајвана", рекао је портпарол министарства спољних послова САД Нед Прајс.

Како Јерменија избацује Турску из игре, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА