Најновије

МИЛО ПРИЗНАО: Рекао да је Црна Гора постала део српског и руског света и оптужио СПЦ за геноцид

Вандредни конгрес Демократске партије социјалиста (ДПС), на којем ће бити изабрано ново руководство почео је у 11 часова у Подгорици.

Мило Ђукановић (Илустрација: Председништво ЦГ/Правда)

Председник ДПС-а Мило Ђукановић отворио је 9. Конгрес партије, а на почетку је интонирана химна Црне Горе.

Конгресом је председавао досадашњи заменик председника ДПС-а Душко Марковић.

Ђукановић је у уводном реферату и експозеу подсетио да ДПС након избора није успео да формира владу па је због тога организовао ванредни конгрес.

Али је, како је додао, ДПС прихватио изборни резултат којем је допринела и „манипулација верским осећањима“ и отворени хибридни рат.

У новој већини је каже коалиција која служи интересима других држава, првенствено оних које својатају Црну Гору и виде је као део „српског света“, а глобално и као део „руског света“.

„Ми смо снага наше државе. После 30 година требало је да ДПС оде у опоизицију па да парламентарна мањина призна резултате избора и покаже да поштује изборну вољу грађана„, рекао је Ђукановић.

Навео је да имају право да осећају понос због свега што су досад постигли.

Казао је да је поносан на све што је ДПС урадио у 30 година – „очувао је мир, мултиетнички склад, увео Црну Гору у нАТО и приближио ка европској породици, повећао стандард грађана иако је то још далеко од очекиваног“.

Ђукановић је поручио да је јасно „да на достигнутом нивоу развоја нема грађанске и европске Црне Горе без јаког ДПС-а“.

„За победу 30. августа довољан је био један мандат, није га било. Мораћемо да видимо зашто и тек тада ћемо трасирати пут ка обнови поверења грађана“.

Поносан је, како каже и на реализоване инвестиције, посебно оне у туризму које су Црну Гору претвориле у атрактивну туристичку дестинацију“.

Осврнуо се и на слабост унутар партије, не претерана лобирања општинских руководстава, замирање живог контакта са бирачима, нељубазан однос службеника са грађанима, недовољно слуха за притужбе на корупцију.

Указао је и да је постојало забрињавајуће незнање и неискуство на значајним државним функцијама.

Ђукановић је истакао да су то „грешке свих у ДПС-у, све до председника и потпредседника странке“.

„Колико смо пута разговарали о приговору за корупцију у неким деловима власти. Памтимо ли све што смо казали о нашој инфраструктури, колико смо рад са људима заменили радом са папирима и рачунарима. Ово су грешке свих у ДПС-у, све до председника и потпредседника странке„.

Ђукановић је навео и да део јавности очекује поруку „да су спремни да се одрекну својих лоших навика и праксе“.

Казао је и да је Србија у одбрани „угроженог српства врло заитересована за изборе у Никшићу и попис“.

„И представници међународне зајенице били су забринути за верске слободе уместо да препозају СПЦ као алатку малигног утицаја на европске вредности“.

Oн је рекао и да је „Српска православна црква најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач најмонстурознијег геноцида.“

Тешке оптужбе на рачун СПЦ и Србије

Ђукановић је оптужио Србију да угоржава суверенитет својих суседа по истом рецепту из 90-их.

„Наводно, Срби у региону су угрожени па им треба заштита Србије. Којом та држава у ствари угрожава суверенитет својих суседа. Овог пута на политички терен у Црној Гори брутално је уведена и СПЦ. Као доказано најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач, јатак и адвокат најмонструознијег геноцида у Европи новог доба„, рекао је Ђукановић.

Казао је да је СПЦ у Црној Гори бранила наводно угрожене светиње, иако је заправо „провидно покушала да задржи незаконито присвојену имовину коју су градили црногорска држава и грађани, а која је уз то и културно историјска баштина Црне Горе“.

„Дакле, наш идентитет, наше име и презиме. Држава Србија се одмах незвана нашла у улози браниоца, како кажу њени званичници, својих имовинских права, иако то тако не тумачи нико, чак ни из редова СПЦ у Црној Гори. Али смо тим поводом сазнали да Србију у одбрани тобоже угроженог српства у Црној Гори врло занимају резултати локалних избора у Никшићу, и предстојећи попис„, навео је Ђукановић.

За то време, како је додао, неки од представника међународне заједнице исказивали су наглашену забринутост за наводно угрожене верске слободе, уместо да у деловању СПЦ препознају „тако очигледну алатку малигног утицаја антиевропске и антинато политике у Црној Гори и на Западном Балкану“.

„Зато су тако сложена искушења кроз која Црна Гора управо пролази. И наша решеност да одбранимо вредне тековине савременог развоја наше државе и друштва мора бити никад храбрија и паметнија. С јасном стратегијом. На великодржавни српски национализам морамо одговорити снагом наше државе и црногорским друштвом грађана, а не национализмима мултиетничке Црне Горе„, рекао је Ђукановић.

Додао је да је одговор на изазове глобализације и савременог развоја јасна стратегија која ће Црну Гору убрзано реформисати и развијати као друштво знања, отворено за иновације и нове технологије, које ствара шансе за образоване људе и укупну младу популацију.

Додао је да је Црна Гора „део апетита великосрпског национализма, еуфемистички промовисаног као „српски свет“.

„Отужно је да неуморни заговорници ове ступидне идеје нису ништа научили из најновијег трагичног искуства приликом распада југословенске федерације. Јер, и у ту трагедију са преко сто хиљада људских жртава увеле су нас исте идеје великодржаваних национализама. Њихова брза рестаурација, после само 25 година, опомиње да је нажалост, заслужени политички погреб ових ретроградних пројеката остао незавршен посао„, рекао је Ђукановић

Председништво ДПС-а у суботу је једногласно предложило да кандидат за председника партије буде Мило Ђукановић.

Председништво је предложило да кандидати за потпредседника партије буду Иван Вуковић, Никола Ракочевић, Јевто Ераковић, Андрија Николић, Сања Дамјановић, Абаз Диздаревић, Гордана Рајовић и Мирсад Мулић.

О новој хајци на епископа Јоаникија прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА