Најновије

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Зашто Америка пребацује маринце у Норвешку?

Број америчких војника се повећава у Норвешкој, у непосредној близини руске границе. Овде је у јануару стигло око 1.000 маринаца. Истовремено, амерички политичари и генерали све чешће дају изјаве о порасту тензија на Арктику, које, по мишљењу стручњака, они сами стварају. За шта Пентагон припрема Норвешку?

Америчка војска. (Фото: ria.ru)

Амерички маринци су дошли у Норвешку из Северне Каролине у оквиру такозване ротације. Американци користе овај трик већ неколико година – једне јединице замењују друге, а амерички војни контингент је практично стално присутан у земљи.

Задатак америчких маринаца у Норвешкој

Задатак маринаца је да, под вођством норвешких инструктора, науче како да воде борбене операције у суровим условима Арктика и да остваре блиску сарадњу са колегама из НАТО-а.

У фебруару ће Американци, Норвежани, као и Холанђани и Британци (око 10.000 војника укупно) учествовати у великим маневрима “Удружени викинзи 2021”. Чланице НАТО-а ц́е разрадити брзо кретање трупа на велике даљине, овладаће методама размене информација на свим нивоима и спровешће неколико заједничких операција.

Вежбе “Удружени викинзи” се одржавају сваке године. Трупе, оклопна возила, артиљерија, авиони, бродови и подморнице, симулирају борбене операције високог интензитета на површини од неколико стотина квадратних километара, углавном у шумским и планинским пределима.

Војни стручњак Александар Жилин истакао је у разговору за РИА Новости да, према америчкој војној доктрини, њихова војска учи да се бори углавном у иностранству.

“Зато је државна политика структуирана на такав начин да се америчка војска перманентно појављује у другим земљама ради вежбања борбених акција, извиђања, облетања аеродрома, обилажења морских путева”, објашњава он. “Посебна пажња се посвећује заједничким операцијама, јер САД увек ратују користећи туђе руке”.

Према речима стручњака, Пентагон вештачки погоршава ситуацију, пошто САД и НАТО упорно настављају са својим претензијама које се односе на Арктик.

“Вежбе маринаца ће бити офанзивне, а не одбрамбене”, уверен је Жилин. “Такође ће разрадити акције против Русије. Ако генерално анализирамо НАТО маневре у Европи, јасно се види да су организовани тако да стварају зону напетости за Москву. Наша војска не може да не реагује, посебно на оно што се дешава у Норвешкој. Нема панике, али снаге и средства се преусмеравају јер морамо у потпуности да контролишемо ситуацију и не дозвољавамо провокације”.

Арктичка стратегија САД

Експерт аналитичког клуба “Валдај” Артјом Курејев истиче да Американци имају своју развијену инфраструктуру на Аљасци за вежбање тактика борбених акција на Арктику, али ипак више воле да тренирају у Норвешкој.

“То им је потребно као лидерима НАТО-а. Норвешка је најстарија чланица Алијансе. Осло Русију види као потенцијалног непријатеља. Још за време Хладног рата Норвежани су створили и одржавали инфраструктуру за супротстављање СССР-у на Арктику. Ово се наставља и сада. Ако дође до правог војног погоршања, Северна Норвешка ће се одмах претворити у главну базу НАТО-а на путу за руски Мурманск”.

Жељу Вашингтона да појача свој положај на Арктику, терајући одатле друге земље, потврђује нова арктичка стратегија морнарице и Корпуса маринаца САД.

Секретар војно-поморских снага САД Кенет Брејтвејт је истакао да Пентагон планира да стално држи војне бродове и подморнице на Арктику како би патролирао воденим подручјем у близини руске обале и спречио “офанзиву Москве на крајњем северу”. Штавише, на Арктику ће бити базиране и моћне копнене снаге.

“Сузбити утицај Русије на северу”

Министар одбране Норвешке Франк Баке-Јенсен заузврат је рекао да су кључни правци безбедносне политике земље Арктик и руске активности у региону, а трансатлантске везе су овде “камен-темељац”. Он је нагласио да Норвешка поздравља јачање присуства кључних НАТО савезника на крајњем северу.

Треба рећи да су САД већ појачале своје присуство на северу. А Норвешка у томе игра готово главну улогу. Дакле, у септембру је објављено о базирању нуклеарне подморнице класе “Сивулф” у норвешкој луци Тромсе, чија је главна мисија праћење рута руских подморница.

Раније су Сједињене Државе да би “сузбиле утицај Русије на северу”, обновиле Другу флоту која је одговорна за Атлантски, део Тихог и Северног леденог океана и прошла је реформу 2011. године ради уштеде буџетских средстава.

Још један одјек Хладног рата је норвешка подземна поморска база Олавсверн која се налази само 350 километара од руске границе. У огромном бункеру који је изграђен шездесетих година прошлог века и заштићен слојем стене од 300 метара, базиране су НАТО подморнице и бродови, радили су докови за поправку и складиштење муниције.

У било ком тренутку флота западне коалиције могла је да блокира совјетској морнарици приступ Норвешком мору и северном Атлантику. Крајем двехиљадитих база је затворена јер се сматрала непотребна, али сада планирају да је “врате у живот”.

Руска авијација извела жесток напад! Џихадисти броје мртве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА