Најновије

ПОВЛАЧЕЊЕ ОСИГУРАЧА ЗА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Јуриш на руску границу и блокада Калињинграда

Руски војни репортер Јевгениј Подубни је на свом Телеграм каналу ситуацију са припремом САД за највеће војне вежбе усмерене против Русије, највеће од Хладног рата.

НАТО (Фото: Јутјуб)

Овог пролећа САД, са својом непоколебљивом„ одлучношћу да подрже своје европске савезнике, планирају највећу војну вежбу од Хладног рата, Defender Europe 2021. Припреме за њих су у пуном јеку: генералштабови десетина земаља од Балкана до Балтика разрађују сценарио пуног сукоба са главним противницима Алијансе - Русијом.

Према сценарију вежби, НАТО војска ће јуришати на западну границу Руске Федерације, блокирајући Калињинградску област.

Трагови НАТО тенкова тутњаће у Пољској. Овде је вредно подсетити да су прошлог лета Пољска и СAD потписале споразум о појачаној сарадњи у одбрамбеној сфери, „омогућавајући да се повећа војно присуство америчких трупа у источној Европи и прошири приступ Пентагона пољским војним објектима“.

Украјина је била веома срећна због таквог преокрета догађаја, која је истог лета потписала декларацију о стварању такозваног Лублинског троугла (Прошле године су министри спољних послова Пољске, Украјине и Литваније потписали споразум о сарадњи у одбрамбеној индустрији, економији итд.).

Према Кијеву, ово је значајно ојачало позицију Украјине у геополитичкој арени.

Такође током Defender Europe - 2021, Брисел и Вашингтон ће играти офанзивне и одбрамбене операције на обалама Црног и Средоземног мора. Овде ће, како мисле војни „директори“, иста она Украјина с одушевљењем повући осигурач за условни „Трећи светски рат“.

Генерално, вежба „Defender Europe - 2021“ може се сматрати практичним делом након објављивања вишестраног аналитичког материјала „Номинација: Свеобухватна процена европске војне мобилности“ који је Атлантски савет објавио пре скоро годину дана.

Потом је извештај пружио процену целокупне слике у области европске безбедности и дао препоруке о томе како побољшати војну мобилност на континенту: модернизација путева, аеродрома и других комуникационих центара у балтичким државама, Пољској, Мађарској, Румунији и Средњоевропским државама.

Дошло је до смеха - Балтима је препоручено „да обнове мостове који се граниче са Руском Федерацијом како би смањили њихову носивост и ширину, како би руским тенковима онемогућили да их пређу“.

Наравно, руководство НАТО-а примило је на знање већину упутстава из Вашингтона и извршило што је више могуће у контексту пандемије и буџета који је појела криза изазвана коронавирусом.

Американци, не мењајући тактику, користе исту хорор причу о „руској претњи“ и присиљавају своје европске пријатеље да повећају војне буџете и све више финансирају пројекте одбрамбене инфраструктуре.

Управо на тај начин,погрешним рукама, САД из године у годину граде свој војни потенцијал у Европи.

Москва је тога свесна и већ је јасно ставила до знања да има шта да одговори на војне маневре НАТО-а - Русија и Белорусија припремају заједничке стратешке вежбе Запад-2021.

За сада се о овим вежбама не зна много, међутим, прес служба Западног војног округа саопштила је да је током Запада-2021 планирано да се посебна пажња посвети борби против крстарећих ракета и беспилотних летелица, ватри и радио-електронским ефектима на конвенционалног непријатеља, коришћење вертикалних снага покривања тактичких ваздушно-десантних јуришних снага, брзи прелазак са једне врсте борбе на другу и стварање сложене динамичке ситуације.

Тачан састав и број снага и средстава укључених у руско-белоруске вежбе још нису објавили ни Москва, ни Минск.

Зашто већина нових америчких ловаца није способно за лет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА