Најновије

СЛЕДИ ХАОС: Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена

Супротно веровањима да Западни Балкан, а самим тим и Србија, у првих годину дана неће бити на мапи нове америчке администрације, телефонски разговор председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел показао је сасвим супротно - да се налази на листи приоритета, кад је реч о спољној политици две земље. У разговору двоје државника, решавање ситуације на Западном Балкану постављено је, наиме, на листу шест најургентнијих тема, поред питања везаних за Авганистам, Кину, Иран, Русију и Украјину.

Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена (Фото: Правда)

У извештају о најважнијим закључцима телефонског разговора Џоа Бајдена и Ангеле Меркел пише следеће:

“Председник Џозеф Бајден разговарао је данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел, преневши јој своју жељу да продубе односе две земље. Он је изразио намеру да ревитализује трансатланско савезништво, укључујући НАТО и Европску унију, као камен темељац колективне сигурности и заједничке демократске вредности”, пише у саопштењу кабинета немачке Владе.

Како се даље додаје, Западни Балкан, на којем је тренутно једино горуће питање решавање односа и постизање споразума на релацији Београд – Приштина, постављено је у сам врх приоритета Америке и Немачке.

“Лидери су се сложили по питању заједничких приоритета у спољној политици, укључујући Авганистан, Кину, Иран, Русију, Украјину и Западни Балкан. Лидери су се такође сагласили око важности глобалне сарадње, укључујући и обновљену америчку посвећеност мултилатералним организацијама, борби притив климатских промена, КОВИД 19 и унапређења здравствене заштите, као и наставку одрживог глобалног економског опоравка”, наводи се у овом саопштењу.

Џозеф Бајден, недавно је инаугурисан за новог председника Сједињених Америчких Држава и одмах по постављењу на ову дужност, почео је са озбиљним резовима и повлачењем великог броја одлука свог претходника Доналда Трампа.

Супротно веровањима да ће Бајден на почетку мандата имати највише посла управо по том питању, те да у овом тренутку неће много пажње посвећивати спољној политике, а понајмање Балкану, нови предсадник САД је јасно показао да ће Америка итекако бити инволвирана у решавање питања у овом делу Европе.
 
“Жртвоваће САД како би уништили Русију.” Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА