Најновије

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ: Војни рок би трајао 10 недеља; Улазак ЦГ и С. Македоније у НАТО мења околности (ВИДЕО)

„Ако хоћете мир, спремајте се за рат, рекао је неко мудрији од мене и објаснио суштину одбране државе, јер само спремношћу војске и квалитетном техником, ви заправо спречавате, одвраћате потенцијалног агресора“, каже гост „Српског свијета и додаје да су се околности битно промениле уласком Црне Горе и Северне Македоније у НАТО.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

„Основна обука би трајала шест недеља, обука за ВЕС још четири недеље. Тих десет недеља, војници би били у строгим касарнским условима, без слободних викенда, излазака и примања посета. Војска би требало да оспособи борца да користи основну опрему коју има на себи, да користи своје наоружање које има, да успешно гађа, да познаје мине, инжењерију, одн. укопавање и маскирање и мора да научи кретање на војишту. Све то га чини борцем“, суштина је онога што би био задатак војника по поновном увођењу војног рока у Војску Србије по мишљењу генерала Милорада Ступара, првог команданта 72. Бригаде за специјалне операције и начелника пешадије Војске Југославје и СЦГ.

„После ове обуке, ко жели, наставио би обуку још месец дана у јединицама и то је тзв. обука јединица. После те обуке, може да се активира, потписивањем уговора и постаје професионални војник по уговору. Они који иду на обуку 10 недеља, добијају тзв. ратни распоред који је обично устројен по територијалном принципу. Њега локална јединица може, по потреби, да зове на вежбу до 25 дана током једне календарске године. Е, у овом сегменту смо мањкави јер је пројектовани број војника са тзв. ратним распоредом до 50.000 људи. А ми сада годишње губимо две генерације: оне који навршавају 60 година и младе од 19 година који не одлазе на обуку. У овом тренутку је стање редовно, али ће озбиљна криза да настане у периоду 2025.-2030. Зато бисмо морали на време да се припремимо и предупредимо евентуалне проблеме који могу да настану“, вели гост „Српског света“ и објашњава зашто се залаже за измештање касарни из градова у предргађа и зашто сматра да унутар касарни треба да буду монтажне зграде, без бетона.

„Битно је нагласити да професионална војска увођењем служења редовног војног рока неће бити угрожена. Напротив, високообучени професионалци разним бенефицијама, високом платом, станом, запослењем супруге, стипендијама, треба додатно да буду стимулисани“, вели генерал Ступар и објашњава да би будући војници, као и садшњи, користили опрему предвиђену тзв. Моделом војника за 21. век, коју у потпуности производи наша наменска индустрија и који обухвата све што је потребно пешадији: од традиционалног наоружања, до минобацача од 120 милиметара, као и потпуни систем балистичке заштите.

„По квалитету и опремљености смо у први у окружењу, ширем и даљем. А управо продајом те опреме другима, имали бисмо средства којима бисмо куповали оно што не производимо“, децидан је генерал Ступар и објашњава да је одбрана земље обавеза и част:

„Ако хоћете мир, спремајте се за рат, рекао је неко мудрији од мене и објаснио суштину одбране државе, јер само спремношћу војске и квалитетном техником, ви заправо спречавате, одвраћате потенцијалног агресора“, каже гост „Српског света и додаје да су се околности битно промениле уласком Црне Горе и Северне Македоније у НАТО.

„Поред тога, ви имате још једну околност коју морамо веома озбиљно да схватимо. Тзв. Косово наговештава стварање стајаће војске и увођење редовног војног рока. Против кога би та војска ратовала? Па, против нас! И, знате шта, ја сам као човек, апсолутно против проливања и једне капи крви, али као војник ја знам да ми нећемо повратити КиМ док војничка чизма не изађе на границу и на Кошарама не пободе нашу заставу. С друге стране, знам да јака војска и јака привреда олакшавају преговарачку позицију нашим политичарима, који треба да знају да способна, добро опремљена и обучена војска за 24 сата може да изађе на нашу границу. Јака војска и привреда обезбеђују и поштовање , а делују и одвраћајуће“, рекао је у „Српском свијету“ генерал Милорад Ступар. У емисији је могло да се чује обиље занимљивих података, анализа и закључака.

Шта су руски бајкери донели у Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА