Најновије

ИРАН ПРЕМАШИО ПРОИЗВОДЊУ ОБОГАЋЕНОГ УРАНИЈУМА: Да ли је то довољно за атомску бомбу?

Ирански званичници су потврдили да је Техеран премашио најављену месечну производњу од 17 килограма за уранијум обогаћен до 20 одсто, чиме се нуклеарни програм ове државе приближава нивоу оружја усред појачаних тензија са САД, преноси AP.

Нуклеарна енергија (Илустрација: Pixabay)

Председника парламента Ирана Мохамед Багер Халибафа данас је, током посете нуклеарном постројењу Фордо , рекао за државну телевизију да су научници за мање од месец дана премашили планове, са 17 килограма произведеног 20 одсто обогаћеног уранијума, преноси AP.

Агенција наводи да је Иран раније најавио да ће производити 120 килограма 20 одсто обогаћеног уранијума годишње, или 12 килограма месечно у просеку, па би 17 произведених килограма значило да је такав план премашен.

Да би био погодан за атомску бомбу, уранијум треба да буде обогаћен до око 90 одсто. Међутим, научници тврде да када се уранијум једном обогати до 20 одсто, време потребно да се достигне 90 одсто се преполовљава,а за добијање 25 килограма 90 одсто обогаћеног уранијума потребно је отприлике 250 килограма 20 одсто обогаћеног уранијума, преноси AP.

Западне државе критиковале су обогаћивање уранијума које спроводи Иран, и позвале Техеран да се придржава нуклеарног споразума из 2015. године из кога је Доналд Трамп 2018. године једнострано повукао Америку, а нови амерички председник Џо Бајден је наговестио да би Сједињене Дражаве опет могли да приступе споразуму.

Како су Американци украли руски ПВО систем, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА