Најновије

РАСПРАВА О ОБАВЕЗНОМ ВОЈНОМ РОКУ: Најављена улагања у одбрану

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.

"Ове године следе велика повећања примања за војнике, подофицире и официре, уз 5 одсто повећања са почетка године, биће и додатних 10 одсто, укупно и до 17,6 одсто", рекао је Вучић након састанкау дому Гарде на Топчидеру на коме су представљени резултати анализе стања функционалних и оперативних способности Војске Србије за 2020. годину.

Пренео је да су на састанку коме су присуствовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић разматране и све могућности угрожености наше земље.

Вучић је рекао да се протекле године радило на повећању борбене готовости, на куповини најсавременијих наоружања и опреме, од пацинра С1 до значајних беспилотних летелица.

Најавио је да ће ове године посебна пажња бити посвећена форми електронског ратовања, па ће се, осим беспилотних летелица, радити и на набавци радарских система.

Вучић је истакао да је Војска Србије уложила велики рад и труд и на самом почетку епидемије коронавируса, када је била једна од најзначајнијих институција у прихватању наших људи из иностранства, због чега је међу њима било много заражених у првом таласу.

Навео је да је прошле године 16 припадника восјке изгубило живот, као и још троје од почетка ове године, и изразио саучешће њиховим породицама.

"Задовољан сам моралом војске" 

Желимо да припаднике војске задржимо повећањем примања, нагласио је Вучић.

"Анализирали смо на састанку све могућно угрожавања безбедности Србије и разговрали о свим геостратешким и војним тактичким правицма и деловањима, затим које су борбене групе које примају први удар у случају агресије на нашу земљу и колико снага може да буде спремно у року од 24 сата, које су резерве војних средстава, хране и друго", навео је Вучић.

Председник је казао да је задовољан моралом наше војске, али да има још ствари на којима треба да радимо и да их исправимо.

"Наша војска је фактор стабилности и очувања мира и одвраћања за сваког ко жели да нападне насу земљу", поручио је Вучић.

Истиче да ће бити још великих улагања у наш одмбрамени систем и војску.

"Можемо још много боље и више, и верујем да ћу пре краја године моци да кажем да сам задовољнији", навео је Вучић.

Председник истиче да је наша војска сваке године све јача.

Србија мора да води рачуна о себи

Председник је рекао да се разговарало "о свим могућим правцима угрожености безбедности Србије" и поручио да у том контексту Србија мора да води рачуна о себи.

"Знате какве проблеме имамо на Косову и Метохији, имамо и друге регионалне проблеме, уз трећу врсту проблема, који се тичу геополитичких размрица великих сила, а где смо ми неретко земља око које се њихови интереси сучељавају", рекао је Вучић.

У складу са тим, Србија мора да води рачуна о себи, поручио је Вучић, одговарајући на питања новинара у Дому гарде "Топчидер".

Вучић: Највећи проблем попуњеност Војске

Председник је указао на проблем везан за попуњеност војске, и навео да је зато важно повећати плате војницима како би остали у војсци.

Вучић је, упитан каква је попуњеност војске, рекао да ту има проблема, али да су бројке војна тајна.

"Немамо више проблема са професионалним војницима као што смо имали до прошле године. Имамо проблем са онима они који имају мало ниже плате и могу веће да добију на другом месту. Сада имате, на пример, две фабрике у Лозници - Минт и Алијент. Ми дајемо обичном војнику 45.000 динара, а просечна плата у тим фабрикама је 51.000. Зашто би био у војсци када је тамо много већа плата", рекао је Вучић.

Истакао је да држава мора да подигне плате у војсци како би остали војници.

То је, како је нагласио, највећи проблем у војсци.

"Наоружали смо се, иако је потребно још доста да урадимо, али проблем је да војници остану у војсци", нагласио је Вучић.

Отворићемо широку расправу о обавезном војном року

Председник Србије да је на састанку разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока и најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

"Разговраћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране", истакао је Вучић.

Додао је да је лоша страна јер само обезбеђивање хране кошта 70 милиона евра, а када се обезбеде и приходи за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди евра.

Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији.

Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

Одговарајући на питање до када ће материјални ресурси војске као што су зграда Генералштаба и Војнограђевинске дирекције пропадати, Вучић је рекао: "То је требало одавно завршити, продати било коме да направи елитни простор, а да војска искористи новац за своје потребе".

Рекао је да Министарство одбране и војска имају добре локације где могу да направе нове зграде Министарства, са већом квадратуром, да буду сви заједно, и да целокупни ланац командовања имамо на том месту.

Стефановић: Проверићемо да ли постоје разлике у исплати плата

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да ће бити проверено да ли постоје икакве статусне разлике у исплати надокнаде припадницима Министарства и Војске Србије који су на боловање због заразе коронавирусом.

На питање новинара да ли је истина да се припадницима МО и ВС који су на боловању због коронавируса не исплаћује пун износ плате и да им рачунарски центар одбија пун износ плате ако им не доставе изјаву команданта да су се заразили на послу, Стефановић је одговорио да нема те информације, да ће их проверити и то ће бити решено, ако постоје пропусти.

"Морам да проверим са војним здравством да ли постоји било какав законски основ који се примењује у том случају, не бих волео да сада паушално одговорим", рекао је Стефановић.

Истиче да ће и тај проблем, ако постоји, бити решен у складу са законом и да нико неће бити оштећен.

"Проверићу, ако постоји неки од проблема видећемо да људима изађемо у сусрет. Учинићу све што је могуће, а да је законито, да можемо да имамо и потпуну надокнаду материјалних трошкова", рекао је министар.

И у наредном периоду, додаје, држава ће се трудити да сви припадници МО и ВС имају адекватну здравствену заштиту и да све војне медицинске установе буду доступне и војним и цивилним лицима.

Зашто је Америка доведена у стање приправности, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА