Најновије

ЈОШ ЈЕДАН СКАНДАЛ ТРЕСЕ БиХ: Додик морао је хитно да реагује!

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Министарство иностраних послова у Савету министара, на челу са министром Бисером Турковић, неовлашћено упутило вербалну ноту Хрватској у име БиХ, чиме су по ко зна који пут узурпиране надлежности Председништва.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

- Министарство иностраних послова самовољно је упутило вербалну ноту Хрватској, без сагласности Председништва, у којој су изнели своје и, вероватно, ставове Турковићеве. Ово је још једна потврда да МИП и Турковићева упорно самоиницијативно и без било какавих консултација са Председништвом иступају према другим државама мимо било каквог закона и Устава БиХ - нагласио је Додик.

Према његовим речима, Турковићева је била дужна да, пре него што је дала овлашћење да МИП упути вербалну ноту Хрватској, затражи од Председништва да заузме став о питањима која су из домена спољне политике.

Додик је нагласио да Турковићева веома добро зна да је спољна политика у надлежности Председништва БиХ, али она и министарство које води упорно крше Устав и износе личне ставове чиме нарушавају углед БиХ што дугорочно може имати последице и утицати на сарадњу са Хрватском.

- Очигледно је да је у последње време мета Турковићеве самовоље нарушавање билатералних односа са Хрватском - рекао је Додик.

Он је навео да Турковићева користи чињеницу што Хрватска, заједно са Италијом, у ово време проглашава искључиву економску зону у Јадрану да поново затражи оно што бошњачка политичка елита у Сарајеву одавно тражи, а то је такозвани слободан и неограничен приступ БиХ отвореном мору.

- Најпре треба имати у виду да нису повређена права БиХ у поступку проглашења искључиве економске зоне од Хрватске и да се та земља у том погледу понаша коректно. Међутим, Турковићева по свом старом обичају, самоиницијативно, без сагласности Председништво, из својих ускостраначких порива покушава поновно да затражи такозвани суверени приступ БиХ отвореном мору, иако је познато већ деценијама да БиХ нема право на оно што би се нормално подразумевало под 'слободним и неограниченим приступом - рекао је Додик, додавши да је разлог зашто је то тако познат свима.

Да би се из БиХ допловило до отвореног мора, односно међународних вода и обрнуто, појаснио је Додик, мора се проћи кроз територијалне воде Хрватске и то је јасно свакоме ко погледа географску карту, осим Турковићевој.

- Наравно, према међународним конвенцијама и обичајном праву, БиХ свакако има право на тазковани нешкодљиви пролаз кроз хрватске територијалне воде и обрнуто и то нико не оспорава, напротив, Хрватска изричито признаје - истакао је Додик.

Он је упитао зашто онда МИП сада неовлашћено и самовољно упућује вербално ноту и тражи нешто на шта нема право и нагласио да се у потпуности ограђује од њихових и потеза Турковићеве чиме се у дипломатском и правном смислу може сматрати да нота није упућена.

- Турковићева службено и дипломатски делује према другим државама или међународним организацијама са позиција и ставова за које функционер њеног ранга мора знати да их није заузело или није одобрило Председништво, односно да не припада обиму овлашћења која су јој додељена од Председништва. Турковићева би требало да спроводи одлуке које је Председништво претходно усвојило или усагласило, а никако да она води спољну политику БиХ - нагласио је Додик.

Он је оценио да Турковићева очигледно сматра да су инострани послови у домену политике СДА и ускостраначких интереса, а можда и неки радикални кругови у ФБиХ веруј да ће се некада некако стећи услови да се у БиХ са отвореног мора увезе нешто што иначе није дозвољено и што не би било контролисано од Хрватске.

- У сваком случају њеном захтеву не може бити удовољено, јер није утемељен на међународном праву, а њени поступци као министра иностраних послова су мимо закона и Устава БиХ што свакако повлачи дисциплинску и кривичну одговорност. Очигледно да је њена навика да учестало узурпира надлежности Председништва БиХ јача од памети и позивам Тужилаштво да покрене истрагу у вези са овим питање - закључио је Додик.

Јавио се руски бизнисмен и разјаснио забуну о раскошној резиденцији на обали Црног мора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА