Најновије

ШЕШЕЉ ТВРДИ: Постоји трећи човек! У нашим очима био је херој, а сада га врбују Американци!

Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хаппy, да је Григорије присталица унитарне БиХ јер му је обећано да ће бити патријарх босанске цркве.

Војислав Шешељ. (Фото: Јутјуб)

Како је лидер СРС нагласио у јутарњем програму, посто је и докази да је Григорије покушао да оснује босанску православну цркву. Како је БиХ независна држава, он је присталица укидања Републике Српске и утапања у унитарну БиХ и тако је ту себе видео као патријарха босанске православне цркве.

- Григорије је имао намеру да буде изабран за митрополита и задржи под својом контролом Епархију Захумско-Херцеговачку, као и да растури Епархију Зворничко-Тузланску и њен највећи део придружи митрополији. Григорије је, такође, тражио да остале владике буду подређене митрополији, да му подносе финансијске извештаје, што му је најважније, а он би био једини који би имао директну везу са врхом СПЦ у Београду и патријархом. То је био његов први нескривени покушај оснивања босанске православне цркве у којој би он био патријарх. Његове планове и захтеве спречила је снажна линија унутар СПЦ коју је тада предводио патријарх Иринеј - објаснио је Шешељ.

Шешељ је рекао да су односи Григорија и Републике Српске у почетку били нимало пријатељски.

- Њега је Додик нападао и на народној Скупштини, а онда је он Додика. Неко време су били пријатељски односи, а онда је опет дошло до неког разлаза. 

Покушај да се Григорије доведе на место патријарха подстакнут је посебно од стране Американаца. Шешељ је рекао да би Американци најрадије видели Григорија на месту патријарха или Иринеја Добријевића, источноамеричког епископа који је рођен у САД.

- Американци имају своје кандидате. Поред Григорија, то су владика амерички Иринеј Добријевић који је тамо и рођен и више је Американац него Србин. Трећи кандидат је владика Јоаникије кога покушавају да врбују преко Даке Давидовића, али се надам да ће он бити довољно паметан да се одупре Давидовићу. Дака га је водио у Бања Луку да разговарају са владиком Јефремом да траже подршку, али их је он одбио. Онда су сели са Додиком, али их је Додиков секретар водио на неко ексклузивно место на ручак. Ја сам и фотографије са тог ручка показивао јавности - закључио је Шешељ.

Јавио се руски бизнисмен и разјаснио забуну о раскошној резиденцији на обали Црног мора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА