Најновије

БИСЕРКО УПОЗОРАВА ЕУ И САД: Жели да спаси Црну Гору од Срба и Србије, да не постане као Република Српска

„Србија ће се мешати све док буде сматрала да постоји простор за њено деловање. Београд процењује да међународни контекст још увек иде у прилог остваривању његових аспирација“, рекла је Побједи председница Хелсиншког комитета у Србији и ажурни фан тековина владавине Мила Ђукановића у Црној Гори, Соња Бисерко.

Соња Бидерко (Фото: Јутјуб)

Одговарајући на питање зашто се Србија стално уплиће у унутрашње питање Црне Горе и што тиме добија, Бисерко истиче да ЕУ и САД нису реаговале ни када су се Србија и СПЦ мешали у републичке изборе.

„Њихов главни критериј је смењивост власти без улажења у то ко смењује ту власт и какве ће вредности заступати. Споразум, који је победничка коалиција потписала на притисак ЕУ и САД о немењању оријентације Црне Горе, гледано из данашње перспективе све је релативнији“ каже она и додаје:

„Смене које се спроводе по дубини суштински мењају крвну слику Црне Горе, а све под слоганом о крају последњег ‘комунистичког диктатора’. Та флоскула не само да није тачна, већ је само покриће за инжењеринг који је у току. Инжењеринг који поништава сва достигнућа Црне Горе у правцу евроатлантских интеграција. Уколико НАТО и ЕУ промптно не реагују на свакодневне кадровске ујдурме кумоваће опасном развоју ситуације који ће располутити Црну Гору на неколико интересних сфера и тиме дестабилизовати регион“, каже она.

Наравно, неизбежна тема малтене свих саговорника Побједе је и „Српски свет“. Бисерко настоји да криминализује чињеницу што су Андрија Мандић и Милорад Додик присутни на свим државним приредбама које се организују у Београду.

„Београд сматра да је у супериорној позицији и зато не уважава одлуке Црне Горе. Национални стратези сматрају да је Србија ојачала свој међународни положај и да има простор за деловање према свим суседима'’, објашњава саговорница Побједе.

Она подсећа да Србија истовремено стално јача своју војну снагу и да се припрема расправа о увођењу обавезног војног рока, а да истовремено српски медији врло лукаво нуде руку помирења тако што се дневно спинује теза о два најблискија народа, а дежурни промотери „Српског света“ сматрају да је само питање времена када ће се Црна Гора вратити у нормалу, односно у окриље Србије.

„Омаловажава се чињеница да је ДПС и даље партија са највећом подршком, док српски медији систематски демонизирају њеног председника. Недавно одржан Конгрес ДПС-а и говор председника оцењује се као ‘грчевита и бесрамна властољубивост’ и као ‘Милов антисрпски делиријум’. У његовом тзв. слому и поразу, што је био прворазредни циљ Београда већ 20 година, Београд види своју моћ“, нагласила је Бисерко.

Србија инсистира и на двојном држављанству, наставља она и истиче како се очекује усвајање новог закона о држављанству што би, како најављују аналитичари попут Антића, Ковића, Ђурковића и других, отворило могућност грађанима из Србије који имају црногорско порекло да у следећем попису становништва утичу на промену демографске слике Црне Горе.

„При томе утицај СПЦ на Владу и збивања у Црној Гори објективно може утицати и на карактер црногорске државе и приближити је оном Републике Српске. То би повратно утицало и на Србију у којој један део опозиције заговара литије попут оних у Црној Гори. Све то води радикализацији и одустајању од демократизације и европеизације“, закључила је она.

Како је руска војска изненадила цео свет, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/Побједа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА