Најновије

МИСТЕРИЈА 20 МИЛИОНА НЕСТАЛИХ ВАКЦИНА: Бајден само што је стигао у Белу кућу, а већ се суочава са невиђеним проблемом!

Амерички председник Џозеф Бајден обећао је компетентни тим за борбу против пандемије корона вируса, поставио амбициозне циљеве кад је реч о вакцинисању становника и наметнуо оштра правила за јавност.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Његов тим стигао је у Белу кућу са 200 страна плана који треба да се развије, међутим након недељу дана на послу они и даље покушавају да лоцирају око 20 милиона доза вакцина које је федерална влада купила и дистрибуисала државама али још нису испоручене пацијентима.

Ова мистерија нестанка вакцина омета планове владе да се убрза вакцинација на националном нивоу.

Бајденов тим трага за начинима да појача производњу залиха вакцина за које су открили да су празне и нервозно, како пише "Политико", прате ширење нових сојева ковида-19 који прете да угрозе одговор Сједињених Држава на пандемију.

Бајденови званичници који предводе одговор на пандемију покренули су низ редовних брифинга ове недеље како би на време обавештавали јавност о ситуацији и владиним напорима да задржи ширење заразе и доведе вакцине то што је могуће више Американаца.

Али, ти брифинзи су били мањкави у детаљима, а иза завесе тим се и даље бори са основним информацијама, ради на повезивању са владиним службеницима који предводе одговор на пандемију и изградњи дугорочне стратегије за свођење вируса под контролу.

- Нико нема комплетну слику - каже Џули Морита, чланица Бајденовог транзиционог тима и извршна потпредседница Фондације Роберт Вуд Џонсон.

- Планови који се праве праве се са претпоставком да ће више информација бити доступно и откривено једном кад уђу у Белу кућу - каже она.

Откако је кренуо да ради, Бајденов Ковид тим суочио се са ситуацијом коју званичници описују као "далеко гору од очекиваног". То је изазвало тако туробне јавне процене да су се изненадили и неки који су радили у бившем транзиционом тиму администрације.

Бајден је у уторак упозорио да је "програм вакцина у горем облику него што смо предвиђали или очекивали", а "Политико" подсећа да се његов шеф особља Рон Клајн претходно пожалио да "план није заиста постојао".

Од тада је Бајденов ковид тим уложио напоре да не сваљује кривицу на претходну администрацију Доналда Трампа, како је рекао један званичник, иако су њихови нејасни наводи у вези "горе од очекиване" ситуације изазвали спекулације око специфичних проблема са којима се тим суочио.

Али, људи упознати са планом одговора изнели су нове забринутости, које се углавном своде на набавку вакцина федералне владе и несталих преко 20 милиона доза. Мали проценат од тих доза које нису урачунате – како кажу неки званичници око два милиона – долази због заостајања у извештавању, како сматрају у Бајденовом тиму.

То би значило да је остатак кључне залихе у неким кутијама у складиштима и фрижидерима у сложеном ланцу дистрибуције који води од администрације до појединачних држава.

Ова дилема је претходила доласку тима Џозефа Бајдена, који је сам прве недеље увођења вакцина под Трамповом администрацијом описао као "мрачан неуспех". Ипак, његов тим је потценио колико ће тешко бити поправити ту ситуацију.

Бајденов транзициони тим, како су рекли званичници, примио је само брифинге на вишем нивоу о напорима на дистрибуцији уочи инаугурације 20. јануара, и нису добијали детаље дискусија о теренским операцијама. Тим све до последњих дана транзиције није добио детаљнији приступ "Тиберију" – систему централне владе за праћење дистрибуције вакцина.

Тек кад је Бајден положио заклетву је његов Ковид тим открио да систем није испратио руту којом су вакцине путовале од владиних дистрибуционих центара до становника. Уместо тога, једном кад су се пошиљке вакцине предале државама, одговорност за њихово праћење је остављена њиховим појединачним јавним здравственим системима.

Администрација даље само добија ажуриране податке кад се дозе испоруче и поднесе званични извештај.

- Мислим да их је ово заиста затекло. Хаос је - рекао је један саветник "Политику".

Бајденови званичници подвлаче да се нестале дозе шире државама, које остају увелике одговорне за њихово прослеђивање здравственим установама надлежним за вакцинисање десетина милиона људи који чекају у реду.

Али од тада је Ковид тим морао да утроши сате разговарајући преко телефона са разним државним званичницима у покушају да уђу у траг неискоришћеним дозама.

Овај временски захтеван задатак потрошио је ресурсе а тек треба да пружи пуну слику у вези тога где тачно залихе одлазе.

Тим такође жели да убеди здравствене установе да не чувају дозе у резерви – пракса створена из забринутости да људи неће моћи добити другу дозу у режиму двоструког вакцинисања - и то оне које више не требају, што је само увећало конфузију, како кажу извори упознати са дискусијом.

Бела кућа је од тада дозволила државама да заплене неискоришћене дозе из програма и преусмере их другде.

- Нема сумње да боље раде свој посао. Имамо истинског партнера који је транспарентан - рекао је Џорџ Хелми, шеф особља демократског гувернера Њу Џерсија Фила Марфија.

У међувремену, федерални званичници се такође боре да направе детаљне планове за евентуалну дистрибуцију вакцина широј популацији, осим здравствених радника и старијих слојева становништва, а људи упућени у те напоре кажу да овакав пројект Трампова администрација није ни започела.

Иако је Бајденов тим планирао да постепено појача стопу производње вакцине, неки званичници су рекли да су били шокирали кад су убрзо након инаугурације сазнали да мало тога има у федералним резервама вакцина, а да компаније које их праве нису ни близу тога да избаце онолико доза колико је пројектовала Трампова администрација у претходним месецима.

Бајденова администрација је упозорила да ће залихе бити ограничене до лета, што је отворило могућност несташица чак и са повећањем стопе дневне вакцинације.

Иако нова администрација и даље "гура" подизање локација за масовно вакцинисање и даље припреме, званичници кажу да је време изгубљено у навигирању кроз затечену ситуацију одложило дугорочни одговор који већ делује да ће потрошити већину Бајденове прве године мандата.

- Ово неће скоро завршити. Можда и не постоји црвена линија коју кад пређемо знамо да смо готови и да ће све бити сјајно - закључио је бивши званичник Обамине администрације Крег Фјугејт.

Зашто је Шаботић бацио кашикару на лидера радикала? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА