Најновије

СКАНДАЛ НА ГРАНИЦИ, КРИЈУ СВОЈЕ МЕТОДЕ РАДА: Хрватска полиција није пропустила званичнике ЕУ

Званичнике Европског парламента (ЕП) који су дошли у Хрватску како би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске, након бројних упозорења организација цивилног друштва и институција на насиље и кршења људских права, дочекала је полицијска блокада, јавља италијански дневник ''Авенире'' .

Хрватска граница (Фото: Јутјуб)

Четворо званичника ЕП стигли су на границу између БиХ и Хрватске да би се уверили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спречила без аргумената, пише италијански католички дневник.

''Авенире'' наводи, како преноси Клиx.ба, да је ситуација у шуми Бојна на хрватској територији била прилично напета, као и да је полиција јурила потпредседника Комисије ЕУ за грађанска права Пјетра Бартола и његове колеге у намери да их спречи да дођу на место контроле на којем мигранте углавном спрече да уђу у Хрватску.

Пут је, према наводима италијанског листа, блокирало неколико полицијских комбија и 20-ак граничних полицајаца.

"Након дугих и бескорисних преговора, делегација и три новинара су прошли полицијску траку у намери да дођу до границе БиХ и Хрватске која је у том тренутку била удаљена мање од 300 метара. Полиција је тада добила наређење да стигне групу и спречи је да дође до контролног пункта у шуми. Полицајци су након јурњаве преко поља стигли групу, неколико њих је зграбило новинаре, док је десетак других блокирало пролаз парламентарцима", описује ''Авенире''.

"Шта ту има да се сакрије? Ако Хрватска поштује међународне стандарде, као што тврди, зашто нам не дозвољавате да прођемо?", питали су представници ЕП, преноси ''Авенире''.

Хрватски дипломатски извори покушали су поступке полиције да оправдају наводећи да је присуство парламентараца могло да подстакне илегалне акције миграната из БиХ, наводи лист.

"Ако смо планирали да починимо неки злочин, онда треба да напишете службену жалбу и објасните нам шта смо конкретно урадили", рекао је један од парламентараца у жучном телефонском разговору са хрватским абасадором у Италији, додаје италијански лист.

Како је руска војска изненадила цео свет, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА