Најновије

Развојни пут министарке Кисић: Контроверзе и лапсуси који су се исплатили (ВИДЕО)

Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и заменик директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", широј јавности непозната до марта 2020. када је пандемија коронавируса закуцала на врата наше земље. Неколико месеци касније постала је једна од најпознатијих жена у Србији, а са позиције заменице директора аванзовала је до министарске фотеље. Како је текао развојни пут најекспонираније и режимске докторке у Србији?

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Пише: М. Живковић

Са почетком новог и до тада непознатог вируса Цовид-19, у јавност се појавила и др Кисић Тепавчевић, као чланица медицинског дела Кризног штаба. Као и остали чланови овог тела за сузбијање опаке болести, од самог старта др Кисић је давала кокнтрадикторне изјаве и прогнозе где би на једној конференцији говорила једно, већ сутрадан нешто друго што се коси са оним што је изговорила претходног дана.

Највећи пажњу међутим, на себе је привукла када је случајно или не, казала да је први случај коронавируса импортован 1. марта, а према званичним подацима, коронавирус је у Србију стигао 6. марта.

- Ми смо 1. марта изоловали прву инфекцију овим вирусом. Био је у питању импортовани случај - та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило - рекла је др Кисић у емисији "Око" на РТС 23. марта, а затим је додала да је два дана после првог случаја, 3. марта, забележен и други случај короне.

Касније је на конференцији за медије рекла да је направила "лапсус", иако није знала да објасни како је могуће да неко направи лапсус приликом првог датума, а да се у другом делу реченице руководи по том датуму који је најпре поменула, изговоривши јасно и гласно: "Два дана касније, дакле 3. марта имали смо други случај".

Случајно или не, председник Србије Александар Вучић 4. марта је расписао изборе, а корона је званично пријављена у Србији 6. марта.

Кисић Тепавчевић је већ ту показала да у Кризном штабу нису баш чиста посла и да то тело заправо ради по директиви режима, као и све остале институције у земљи. Многи су је "прозивали" и због тога што се свакодневно појављује по телевизијама уместо у ковид болницама где би била кориснија.

Касније се ништа није променило, напротив... Чланови Кризног штаба, као и сама Дарија Кисић Тепавчевић наставили су да дају спорне изјаве, да збуњују људе, да дозвољавају да се Вучић и остали политичари из врха власти мешају у њихов посао, а свака њихова одлука морала је да се поклопи са претходном одлуком Вучића коју би најавио на конференцијама или у емисијама попут полицијског часа, закључавања, затварања свега и свачега итд.

Недуго потом испоставило се да је брат Дарије Кисић Тепавчевић, Бојан Кисић, муж тадашње министарке правде Неле Кубуровић и да је његова фирма енормно приходовала у милионима евра.

У данима када су кружиле спекулације о томе да је докторка Кисић Тепавчевић потенцијална кандидаткиња за министра здравља, одржани су избори где је са поносом говорила да је гласала "за странку коју подржава", а саветовала је и осталим грађанима Србије да то учине, јер према њеним речима "излазак на бирачко место није ништа ризичнији од одласка у продавницу".

Цена попуштања мера пред изборе у јуну, плаћена је неколико дана након истих, када су грађани поново почели масовно да се заражавају вирусом ковид-19.

У јесени када је улога Кризног штаба огољена до максимума, дошло је на ред бирање Владе, а др Дарија Кисић Тепавчевић ипак није изабрана за министарку здравља, али јесте за други ресор - постала је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Шта се променило од тог тренутка у њеном понашању? Углавном је осим стајлинга и фризуре све остало исто. И даље гостује на режимским телевизијама и експонира се у јавности, с тим што је "напредовала" као политичарка, па редовно похвали Александра Вучића за рад и "достигнућа".

Такође, за разлику од наступа из марта и априла, често уме да дође до границе пристојности и да оштро одговори новинарима који јој поставе питања која јој се не свиђају превише.

Осим др Предрага Кона који је постао резервни потпуковник санитетске службе, докторка Кисић Тепавчевић је највише профитирала од свих чланова Кризног штаба јер је добила ипак министарску фотељу. Ова министарка остаће упамћена и по томе што је са премијерком Аном Брнабић прва примила вакцину против коронавируса у Србији. 

О њеном министарском раду на функцији за коју није баш најстручнија, тек ће се причати како време буде одмицало…

Није корона смишљена за ово сада него за нешто много страшније! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА