Најновије

Зашто Америка тако силно жели да се докопа Асанжа: Открио је строго чуване тајне, а ових 10 скандала су шокирали свет

Централни кривични суд "Олд Бејли" у Лондону одбио је захтев за иручење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где је након објављивања стотина хиљада поверљивих података оптужен за шпијунажу, за шта му је претила казна од 175 година затвора.

Асанж (Фото: Јутјуб)

Његови адвокати кажу да је Асанж новинар који је обелоданио тајне документе и открио истину.

– Али говоримо о награђиваним публикацијама које описују кршење људских права, ратне злочине и корупцију. Запрећена казна од 175 година не тиче се само Џулијана Асанжа, већ и свих новинара широм света - изјавила је на почетку суђења почетком прошле године Џенифер Робинсон, један од Асанжових адвоката.

Крајрем новембра 2010. пет водећих западних медија почело је да објављује тајне из „контролног центра“ вашингтонске дипломатије. Извор информација били су поверљиви документи из америчког министарства спољних послова (укупно 351.287) , које им је платформа Викиликс ставила на располагање.

Све је почело објављивањем видео-снимка под називом „Колатерално убиство“ у априлу 2010. на коме је приказано како америчка војска у јулу 2007. убија ирачке цивиле и два члана тима агенције „Ројтерс“ у напада хеликоптером. Исте године Викиликс објављује "Авганистански ратни дневник", компилацију више од 90.000 тајних докумената о рату у Авганистану.

Посебно је важан извештај „Црвене ћелије“ ЦИА (CIA Red Cell Memorandum on United States exporting terrorism), који говори о повезаности америчке владе и ЦИА-е с терористичким организацијама широм света и двоструким аршинима Америке кад је у питању тумачење међународног права.

„Викиликс“ је међународна непрофитна организација са седиштем у Шведској, која објављује анонимне дојаве, односно на други начин недоступне документе уз чување анонимности извора. Њихов сајт, постављен 2006. године, води организација „The Sunshine Press“, коју су, према сопственим наводима, основали кинески дисиденти, као и новинари, математичари и информатички стручњаци из целог света.

Шта је све обелоданио Викиликс

Бомбардовање ирачког града и погибија двојице чланова „Ројтерсовог“ тима

Током рата у Ираку, америчке трупе бомбардовале су један град и притом погодиле цивиле. То само по себи није вест, али јесте вест је то да су погодиле и два члана америчке новинарске екипе који су се ту нашли. Посада хеликоптера који учествовао у нападу није кажњена. Све до објаве Викиликса, америчке обавештајне службе су вешто скривале ту информацију.

Затвор Гвантанамо беј

Јавна је тајна да америчка војска има више тајних затвора широм света као што је Гватанамо на Куби, али људи су заиста били шокирани када је изашао Викиликсов извештај о условима у овом затвору. Затвореницима може бити блокиран приступ Црвеном крсту у периоду и до 4 недеље, док се за лепо понашање добијају награде. Једна од њих је тоалет папир.

Сајентолошка црква

Током 2008. године, у фокусу истраживања Викиликса је била сајентолошка црква. Откривени су бизарни принципи на којима функционише ова верска секта, а који су базирани на принципима научно-фантастичног писца Л. Рона Хабарда. Према његовом учењу, постоји 12 хијерархијских нивоа цркве, где се на врху налази интергалактички диктатор из његових романа, који је пре 75 милиона година довео људе на Земљу.

Глобално загревање

Имејлови које је објавио Викиликс, а које су размењивали водећи стручњаци за глобално загревање, показују да су они намерно манипулисали подацима да би показали да су климатске промене у потпуности изазване људским деловањем и да се ситуација константно погоршава.

Аустралијска “црна листа” сајтова

Аустралијска влада је тајно правила листу интернет сајтова за које су планирали да грађанима ове земље за бране приступ. Викиликсов извештај, међутим, спречио их је у томе. Иако су се правдали да су желели да цензуришу порнографске, пиратске и сајтове који угрожавају безбедност становништва, на листи су већином били некакви потпуно другачији садржају, попут Јутјуб клипова, страница на Википедији, религијских, па чак и зубарских сајтова.

Здравствена студија плана компаније “Трафигура”

Викиликс је 2009. године објавио интерну студију научника Џона Милтона, који је анализирао Трафигура здравствени план који је подразумевао чишћење вода од остатака бензина сулфатом. Анализа је, међутим, показала да би ово донело више штете него користи, јер поменути сулфат садржи штетне елементе који изазивају повраћање, дијареју, губитак свести, чак и смрт.

Чланство у Британској националној партији

Викиликс је 2008. објавио извештај у којем су открили листу чланова ектремно десне Британске националне партије, чији су чланови после тога отпуштени са многих јавних функција. Листа је садржала адвокате, полицајце, новинаре, докторе, професоре...

Пејџер поруке од 11. септембра 2001.

На десету годишњицу терористичких напада 11. септембра 2001. године у Њујорку, Викиликс је објавио бројне поруке које су људи размењивали преко пејџера у данима после напада. Будући да су пејжер поруке морале да прођу кроз неки званичан филтер (обично у Пентагону, ФБИ и сличним организацијама), оне су биле ускладиштене у званичним архивама које је Викиликс хаковао. Иако су неке поруке биле од званичника ових организација, већина је била од обичних људи, па се поставило питање етичности у вези са њиховим објављивањем. Викиликс се бранио говорећи да је потребно да се створи шира слика о овом догађају.

Како прекинути цурење докумената у јавност

Са не баш суптилном иронијом, Викиликс је објавио документ британске војске о томе како спречити јавне документе да цуре у јавност. Документ је упозоравао на бројне кинеске, терористичке као и намере тајних служби да дођу до информација обележених као државне тајне В. Британије, цитирајући притом сличан документ Пентагона, који је Викиликс означио као велику претњу.

Подестини имејлови

Пред председничке изборе у САД 2016. године, између Доналда Трампа и Хилари Клинтон, Викиликс је објавио имејлове са хакованог профила шефа кампање Хилари Клинтон, Џона Подесте. Ти мејлови су открили многе закулисне радње унутар тима Хилари Клинтон и утицали су на то да она на крају изгуби изборе. Њен тим није демантовао информације, већ је указивао на то да су они хаковани и то од, како они тврде, руске владе која је на тај начин желела да утиче на изборе.

Азербејџан поред турских дронова употребио још моћније оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА