Најновије

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР НИС-А О ЦЕНАМА НАФТЕ У 2021: Каква година чека српске возаче?

У години пандемије која је уздрмала и нафтне компаније широм света, НИС је успео да обзбеди стабилност снабдевања и реализовао кључне инвестиције. Отврањем "Дубоке прераде" Рафинерија Панчево је постала водећи прерађивач нафте у региону. Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев говорио је за РТС о пановима за 2021. годину.

Бензинска пумпа (Фото: Pixabay)

Бизнис планом за ову годину вредним 21 милијарду динара НИС најављује нова улагња.

– Ми ћемо наставити да улажемо у Рафинерију. Следећи важан пројекат је модернизација постројења каталитичког крекинга који ће омогућити производњу додатних производа, укључујући и већу производњу пропилена. Тај пројекат вредан је 80 милиона долара и урадићемо га у наредним годинама.

Са Дубоком прерадом возачима гарантујете европски квалитет којих деривата?

– Ми већ дуго, од прве модернизације рафинеријског комлекса 2012. године, производимо бензин и дизел европског квалитета. Наставићемо њихову производњу и убудуће, а Дубока прерада нам омогућава да добијамо веће количине горива која имају највећу вредност на тржишту. Комплекс Дубоке прераде има и еколошке бенефите – престали смо са производњом мазута са високим садржајем сумпора и смањили емисију штетних материја у атмосферу што ће унапредити еколошку слику не само Панчева, већ целе наше земље.

Возачима обећавате најквалитетније деривате, међутим возаче занимају и цене, шта се прогнозира?

– Ова година је управо показала да нико не може да прогнозира цену нафте. Реч је о глобалном тржишту које зависи од огромног броја фактора. Ми, на пример, увозимо две трећине нафте коју прерадимо, а свега једну трећину производимо у Србији. Због тога зависимо од кретања цена на светским тржиштима. Ипак, повећњем ефикасности рада и смањем трошкова Компаније очували смо стабилност и цена и домаћег тржишта.

Како је "ковид-19" утицао на пословање НИС-а, шта су даљи планови Компаније?

– Сам ковид-19, уз макроекономске околности на глобалном нивоу, је доста негативно утицао на Компанију. Пад цена нафте, ограничења која су била уведена у земљи, имала су велики економски утицај. Ипак, компанија је наставила са остваривањем кључних инвестиционих пројеката и у периоду јануар-септембар прошле године, инвестирали више од 20 милијарди динара. Такође, ослањајући се на интерне ресурсе, обезбедили смо редовне плате за све запослене, исплатили смо дивиденду за наше акционаре – за 2019. годину. Најважније је што смо у изазовном периоду, очували стабилност компаније на тржишту уз бригу о здрављу запослених и потрошача.

Зашто се Вучић плаши владике Јоаникија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА