Најновије

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН, РЕПУБЛИКО СРПСКА! "Из свих изазова увек излазила јача" (ВИДЕО)

Република Српска данас слави свој дан! Настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ, а овај празник дочекује свечано. Свечаност улицама Бањалуке, којом се сваке године обележавао овај најзначајнији празник српског народа у БиХ, ове године је због епидемије коронавируса одложена до Видовдана.

Обележавање Дана Републике Српске. (Фото: Јутјуб)

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ. Скупштина је расписала плебисцит о останку српског народа у тадашњој заједничкој држави Југославији на којем су се Срби у БиХ изјаснили у готово стоодстотном проценту за ову опцију.

Босански Муслимани и Хрвати нису признали резултат плебисцита, после чега су сви српски посланици из свих странака у Скупштини СР БиХ наставили рад у Скупштини српског народа и почели доношење аката којима је конституисана Република Српска. Од десетак конститутивних аката који су уставноправна основа за стварање Републике Српске два су најбитнија. Први је Декларација о проглашењу Републике Српске и, други, Устав Републике Српске.

Годину дана касније, 28. фебруара 1992 донет је Устав и промењен назив у Српска Република БиХ који је 12. августа 1992. године, кад је већ рат већ увелико беснео Босном и Херцеговином, промењен у Српска Република БиХ. Месец дана касније, 14. септембра 1992. у Бијељини коначно се рађа данашњи назив - Република Српска.

Када је 21. новембра 1995. потписан Дејтонски мировни споразум и рат окончан Република Српска међународно је призната као један од два ентитета који чине Босну и Херцеговину. Према званичним подацима, у рату за Српску је страдало око 21 хиљада бораца. 

"Најсјајнији бисер српске историје"

- У време када је настајала Република Српска доношене су тешке политичке одлуке. Након тога, имали смо тежак период рата, ратних страдања, губитка људских живота, много рањених, и све трауме које смо носили из рата у вријеме кад се бранила слобода и стварале претпоставке да све ове генерације живе у слободи - рекла је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић за РТРС поводом овогодишњег обележавање Дана Републике Српске.

Подсјетила је да је развојни пут Српске увек био под неким оптерећењем.

- Оно што ме радује је да наше институције не само да су одговориле задатку, него су некада ишле можда и више напријед него што смо ми мислили да можемо - навела је Цвијановић и додала да је "некада било политичких притисака, великих економских и финансијских потешкоћа, а сада имамо проблем пандемије". 

Цвијановић је нагласила да је Република Српска од свог настанка до данас прошла кроз бројне изазове из којих је увек излазила јача.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је јуче да је Република Српска одраз вишевековне идеје и тежње српског народа да живи слободно у својој држави и да је њеним проглашењем 9. јануара 1992. заустављено континуирано урушавање српске националне идеје.

- Република Српска је 9. јануара 1992. само добила име, али она је наш одговор за сва страдања, понижења и омаловажавања којима су нас као народ излагали стотинама година, покушавајући да затру нашу националну и верску свест, што су покушали и 90-их година прошлог века. Зато је РС најсјајнији бисер српске историје, јер ништа се тако дуго, тако мучно и уз толике жртве није стварало - казао је Додик.

Твитер трајно суспендовао налог Доналда Трампа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА