Најновије

БАЈДЕН У СТРАХУ: САД губи моћне пријатеље у Европи!

С обзиром на то да је канцеларка Ангела Меркел напустила функцију, а америчко-француске везе затегнуте, директна линија Беле куће и ЕУ је нејаснија него икад.

Џо Бајден. (Фото: ria.ru)

Иако је познат Бајденов “завет” да ће оживети традиционалне америчке савезе, то се за сада чини, у најмању руку, неизвесним.

Одбрамбени пакт САД-УК-Аустралија огорчио је Французе, док је анти-американизам жив и здрав у Немачкој, посебно на левици.

Француска и Немачка су стубови ЕУ, а САД их тренутно не воле.

У међувремену је Велика Британија, која се дуго сматрала најбољим путем Беле куће за улазак у ЕУ, напустила блок и сада је заглављена у мочвари економских проблема везаних за Брегзит, логистичких изазова и политичких подела.

Немачки савезни избори одржани у недељу започели су крај скоро 16 година Меркелове водеће највеће европске економије и почетак нове неизвесне ере за Немце и њихове савезнике. Бајден и амерички спољнополитички естаблишмент такође чекају да виде са којим ће се канцеларом следеће бавити.

Десничарски оријентисана Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) савез Меркел водила је до политичке доминације изгубивши од ривала Социјалдемократске партије (СДП) левог центра, предвођених Олафом Шолцом недељном гласању. СПД ће бити највећа странка у наредном парламенту, са 25,9 одсто гласова.Блок ЦДУ-ЦСУ освојио је 24,1 одсто гласова, што је “горки” резултат према наследнику Меркелове Армину Ласцхету. Расправе о формирању коалиције сада су у току. Партија Зелених са 14,8 посто гласова и Слободна демократска странка с 11,5 посто гласова још би се могле доказати као владари. Шта год да се деси, Бајдену је сада ускраћена сигурна рука Меркелове.

Упркос свим њеним неслагањима са четири америчка председника, Бела кућа је могла деценију и по рачунати на Меркелову као поузданог, професионалног партнера способног да искористи подршку своје странке и већег дела земље.

Односе САД и Немачке последњих година ометају спорови око војне потрошње, тарифа и гасовода Северни ток 2 из Русије, који су сада завршени упркос америчким протестима и чекају одобрење немачких регулатора, и односа ЕУ са Кином.

Агресивни дипломатски стил бившег председника Доналда Трампа погоршао је све ове дуготрајне несугласице, које су кулминирале наређењем да се повуку све америчке трупе из Немачке. Али Трампов одлазак никада неће решити дуготрајна питања у америчко-немачким односима, а неће ни Меркелова.

Ипак, Бела кућа би могла охрабрити Шолца честитајући на изборној победи. За сада ће Шолцов приоритет бити мукотрпан задатак изградње коалиције, задатак који би могао потрајати седмицама или чак месецима. Меркеловој је требало више од четири месеца да се договори о коалиционом споразуму који ц́е подржати њен коначни рад у канцеларији канцеларке.

Односи САД и Француске на климавим ногама

У међувремену, односи Бајденове администрације са другим стубом ЕУ – Француском – погоршали су се.

Одбрамбени пакт између САД-а и Велике Британије и Аустралије најавио је раније овог месеца торпедовањем споразума о подморници вредном 90 милијарди долара између Париза и Канбере, разбесневши Французе и понижавајући Макрона – де факто лидера ЕУ, док Немци чекају да виде ко ће их следећи водити. Француска је повукла свог америчког амбасадора, вративши дипломату тек након што је телефонски позив између Бајдена и Макрона окончао петодневни сукоб.

“Двојица лидера сложили су се да би ситуација имала користи од отворених консултација међу савезницима о питањима од стратешког интереса за Француску и наше европске партнере”, наводи се у заједничком саопштењу након позива.

“Председник Бајден је пренео своју сталну посвећеност у том погледу.” Ове недеље, Макрон је поново позвао Европљане да се заложе за независну војну способност. Говорећи након потписивања одбрамбеног споразума са Грчком у Атини, Мацрон је рекао:

“Европљани морају престати да буду наивни. Када смо под притиском сила, које с времена на време отежавају, морамо реаговати и показати да имамо моћ и способност да се бранимо. Не ескалирамо ствари, већ се штитимо.”

Велики адвокатски и народни протест против судско-банкарске пљачке народа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА