Најновије

ОРБАН ОДБРУСИО КИЈЕВУ: Влада одговара бирачима, а не Украјини!

Мађарски премијер Виктор Орбан одбацио је критике из Украјине због новог споразума Будимпеште о гасу са Русијом, истичући да га брину само ставови бирача његове земље, а не и геополитички циљеви Кијева.

Виктор Орбан. (Фото: ria.ru)

У разговору за мађарски радио, Орбан је истакао да би његови земљаци били приморани да плаћају додатно за гас без новог споразума.

"Премијер разумије украјинску забринутост, али би, према његовом мишљењу, требало водити рачуна о интересима мађарског бирачког тела", наводи портал 24.hu.

Сличну изјаву Орбан је дао и у среду, када је новинарима рекао да је Мађарска „суверена држава“ и да ће „сама одлучити“ где ће куповати гас.

Мађарска је 27. септембра потписала 15-годишњи уговор са руском енергетском компанијом "Гаспром", на основу којег ће куповати 4,5 милијарди кубних метара природног гаса годишње. Гас ће заобићи територију Украјине, те ће се тако смањити цена јер се Кијеву неће плаћати транзитне таксе. "Гаспром" је данас почео да испоручује гас преко "Балканског тока" и гасовода за југоисточну Европу.

Велики део руске производње гаса у остатак Европе иде преко Украјине, а "Гаспром" Кијеву на основу тога плаћа велике износе накнада. Раније ове године, украјински председник Владимир Зеленски открио је да би руски пројекти изградње других гасовода, попут "Северног тока 2", могли потенцијално коштати земљу три милијарде долара годишње због губитка прихода од транзитних такси.

Украјина је данас позвала САД и Немачку да уведу санкције "Гаспрому", оптужујући га да користи енергију као "оружје". Међутим, након тога, извршни директор "Нафтогаса" Украјине, Јуриј Витренко је саопштио да "Гаспром" има право да заустави физички транзит гаса, а нови мађарски споразум није у супротности са условима уговора између руског гиганта и Кијева.

Велики адвокатски и народни протест против судско-банкарске пљачке народа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА