Најновије

ДОДИК ЗАГРМЕО: Република Српска не може да прихвати такву врсту понашања!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данас имао прилику да упозна чланове Покрета несврстаних са стањем у Босни и Херцеговини у којој је, како каже, повећана доза интервенције, односно протектората "иза којег стоје САД и неке земље западне Европе".

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик је рекао да тај протекторат траје од 1995. године до данас и истиче да је члановима Покрета несврстаних који у Београду учествују на самиту поводом 60. годишњице одржавања прве конференције несврстаних указао и на то да је "БиХ земља пред распадом".

„За њено функционисање је потребно да буде власништво унутрашњих политичких снага и конститутивних народа, а не да се праве неки експерименти којима се покушава направити грађанска земља и којима се покушава елиминација националног идентитета“, казао је Додик.

Додаје да се све то дешавало тако што су, како наводи, на „шпекулативан начин послали човека који се представља да је Високи представник".

Појаснио је да је Дејтонским споразумом предвиђено да стране потписнице анекса, што су Србија, Република Српска, Федерација, Хрватска и заједнички ниво БиХ треба да договоре ко је високи представник, а да га потврди Савет безбедности.

„Ништа од тога није било, послали су нам неког. Република Српска не може да прихвати такву врсту понашања“, истакао је Додик.

Он је оценио и да је интервенционизам експеримент оних снага света који су покушали своје идеје да наметну локалним срединама, али да се показало немогућим на свим странама света.

„И није било могуће створити државу како они кажу, а да стално имате интервенцију странаца или претње санкцијама. Све су то ствари које су у супротности са вредностима Покрета несврстаних, као што је немешање у унутрашње ствари земаља, Покрета који се залаже за солидарност, за мир, али у БиХ ствари не функционишу јер то тако желе странци“, навео је Додик.

Додик се на маргинама Самита састао и билатерално са многим министрима и каже да се доста разговарало о економији.

„Очигледно је да је свет у нереду, макар што се тиче економије што је последица пандемије, али и системских грешака у организацији глобалног света и економије. Повећане цене енергената на европском тржишту говоре о томе да улазимо у неизвесно време и нико не може да прогнозира сада и да покаже на који начин се могу пронаћи решења“, казао је.

Додаје да су у том погледу сви сагласни да се мора водити дијалог и указује да је важно уважити интерес мањих земаља.

Приметио је да је јаз између богатих и сиромашних све већи и да у том погледу треба нешто учинити да цео свет не би постао потпуно несређен и, како каже, да не би био у нереду који доводи до сукоба.

На питање да ли ће и Република Српска бити обезбеђена гасом као и Србија, Додик каже да Српска и није велики потрошач, а да ће та мала потрошња гаса бити обезбеђена по идентичним условима као у Србији.

Захвалан је Русима и председнику Александру Вучићу за све оно што чини и по питању тога да се заједничка питања представе на најбољи начин на глобалном нивоу.

Указао је на проблем који постоји у Републици Српској када је гас у питању и у том смислу казао да их већ 10 година Сарајево спречава да изграде гасовод у Бањалуци и то тако што одбијају да им дају формалну дозволу да се испод Дрине прође са цевима.

„То коче очекујући од нас да им будемо сервилни за све што хоће“, навео је Додик.

Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе из Идлиба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА