Најновије

ПЕСКОВ О "РУСКОЈ КРАЂИ" ФОРМУЛЕ БРИТАНСКЕ ВАКЦИНЕ: "Сан" није научни лист

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је данас да је британски таблоид "Сан" добро познат и да није научни лист, коментаришући вест која је објављена у том листу да је руски шпијун украо формулу о саставу вакцине АстраЗенека, па је формула употребљена за прављење Спутњика В.

Вакцина против короне. (Фото: pixabay. com)

„‘Сан’ је добро познат и није научни лист. Ово је вероватно наш став према објави тог листа“, одговорио је Песков, а пренео Тас с.

Тврдњу „Сана“ пренели су бројни британски листови, међу којима су „Дејли мејл“, „Метро“ и још неки.

„Русија је оптужена да је уз помоћ свог шпијуна у Великој Британији украла формулу вакцине Оксфорд/АстраЗенека како би Москва могла да направи изузетно сличну вакцину Спутњик В и да победи у трци за прављење прве светске антиковид вакцине“, пренео је „Дејли мејл“.

Безбедносни извори наводно имају доказ да је „кртица“ из Москве у Енглеској била у могућности да физички украде тајну формулу, али није јасно да ли се ради о документу из фармацеутског гиганта, или о бочици која је украдена и прокријумчарена из земље за даље анализе, додаје се у тексту британског листа.

Министар полиције Велике Британије Демијан Хиндс рекао је данас да не може да коментарише случај, али није негирао могућност крађе, већ је рекао да је „поштено претпоставити да постоје одређене стране земље које би волеле да се домогну поверљивих информација, укључујући и комерцијалних и научних тајни и интелектуалног власништва“.

Агенти службе МИ5 су већ рекли да су наводно руски хакери покренули неколико сајбернапада на универзитет Оксфорд, почев од марта 2020. године, отприлике у време када су британски научиници саопштили да су почели да развијају вакцину.

Касније се сазнало да Спутњик В ради на исти начин као британска вакцина. Обе су векторске вакцине, које садрже ослабљену верзију другог безопасног живог вируса који у себи носи генетски материјал новог корона вируса (вирусни вектор).

Путин захтевао да Ердоган одмах повуче турске трупе из Идлиба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА