Најновије

ЏАФЕРОВИЋ ПУКАО! Додиков говор на Самиту несврстаних изазвао политички потрес!

Он је у изјави за Фену из Малмеа рекао да сам Додик не може да представља БиХ, јер, како каже није председавајући Председништва.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Бошњачки члан Председништва БиХ, Шефик Џаферовић, који без одлуке тог највишег државног тела са председавајућим Жељком Комшићем борави у Малмеу, критиковао је српског колегу Милорада Додика због учешћа на Самиту несврстаних земаља у Београду.

"Милорад Додик није могао да представља ентитет Републике Српске, јер ентитет нити је субјект међународног права нити је позван на самит. Позив је упућен само држави", рекао је Џаферовић.

Он је у изјави за Фену из Малмеа рекао да сам Додик не може да представља БиХ, јер, како каже није председавајући Председништва и његова реторика, тврди, излази из оквира Устава, закона и Стратегије спољне политике.

"Додик, дакле, не представља ентитет Републику Српску, али га срамоти, једнако као што срамоти и српски народ, где год се појави. Начин његовог обраћања није примерен државничким скуповима. То је нешто што је увек осетно када се он појави", казао је Џаферовић.

На Додикове оптужбе да је БиХ међународни протекторат, Џаферовић каже да је наводни суверенизам српскког члана Председништва - лажан и да, како је навео, представља само покушај да се изађе из система међународно утврђених правила.

"Босна и Херцеговина није никакав протекторат. Међународна супервизија с много већим овлашћењима постојала је у Немачкој, Аустрији и Јапану, након Другог светског рата. И не само да им није сметала, већ су се, захваљујући између осталог и њој, те државе развиле у оно што су данас", рекао је Џаферовић.

Казао је да државе које је Додик одредио негативно у Београду представљају пријатеље и партнере БиХ. Рекао је и да Додик неће променити мишљење пријатељских држава БиХ у Покрету несврстаних, посебно када су у питању земље тзв. исламског света.

"Добро смо се потрудили да их обавестимо о његовим гледиштима о исламу и муслиманима. На крају, верујте, на међународним скуповима нико неће озбиљно схватити некога ко вређа своју државу", навео је Џаферовић коментаришући говор српског члана Председништва на Самиту несврстаних у Београду.

Иначе, Џаферовић и Комшић су, без одлуке Председништва БиХ, отпутовали у Малме, где ће представљати Босну и Херцеговину на Међународном форуму посвећеном чувању сећања на холокауст и борбу против антисемитизма.

Одлуке Председништва БиХ се доносе једногласно, а Додик им не присуствује поштујући одлуку НСРС о неучешћу функционера из Републике Српске у институцијама БиХ, због наметнутог закона бившег високог представника о кажњавању негирања наводног геноцида у Сребреници.

Падаће долар, евро, динар… Ево шта да радите са новцем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА