Најновије

ОВО ЈЕ ПРОШЛОСТ ТОМЕ ЗДРАВКОВИЋА ОД КОЈЕ ЈЕ ХТЕО ДА ПОБЕГНЕ: Спавао је на поду, а ово је радио да заради за хлеб

Легенду народне музике Тому Здравковића и даље слушају многи, па чак и млађе генерације, а нарочито након филма "Тома", који руши све рекорде гледаности у региону.

Тома Здравковић (Фото: Јутјуб)

Његов први јавни наступ није био певачки. Тома је при крају основне школе постао члан аматерског позоришта у свом родном Печењевцу код Лесковца.

На једном такмичењу у Лесковцу, Здравковић је са својим вршњацима победио, а Тома је побрао симпатије публике за улогу Потеа у "Зони Замфировој". Пре певачке каријере је радио физичке послове.

Пошто посла у његовом родном месту није било, отишао је у Лесковац где је радио најтеже физичке послове на грађевини. Одређено време је физикалисао у лесковачкој болници, а у паузама је седео на степеницама и певао.

Силвана Арменулић га је одвела у кафану, док је у филму приказано њихово упознавање у једном локалу, те конобарисање, које му није тешко падало.

Томислав Тома Здравковић родио се као треће дете у породици, 20. новембра, 1938. године, када је његова породица живела у Алексинцу. Сви у породици Здравковића били су талентовани за песму, али он највише. Таленат су наследили од оца Душана, а Тома се истакао већ у петом разреду када га је наставник математике научио да свира виолину, да чита ноте, да солфеђо зна у прсте.

И Тома је почео да зарађује када је заједно са другом уписао трогодишњу текстилну школу у Лесковцу, ишао је на смер плетења. Али није почео да зарађује. Тај његов друг, Станиша Станојевић, како је испричао у свом сведочанству, и Тома Здравковић су становали у изнајмљеном мемљивом собичку у Улици Николе Тесле 25 код „неке тетка Живке“.

- Спавали смо на поду и покривали се крпарама, све су нас вашке појеле - причао је Станиша. А све је почело када су у центру Лесковца, тамо где је пре неколико година подигнут споменик Томи Здравковићу, у септембру 1954. два мршава, изгладнела дечака ушла у кафану “Радан” из које се стално чула музика. Они су дошли да измоле за остатке од трпезе, али судбина им је наменила нешто више.

Имао је Тома среће јер га је те вечери чуо управник Позоришта у Лесковцу и питао га хоће ли да пева у представи „Зона Замфирова“.

- Може, рекао је, али за две чиније пасуља и два парчета хлеба - присећао се певачев друг.

Два месеца касније у “Радану” гостовала је једна права кафанска звезда - Силвана Арменулић. Пре него што је стала на подијум слушала је младог мршавог дечака како пева, па је затражила да наредну песму отпевају у дуету. Био је то пресудан тренутак за Тому Здравковића.

Мадона у 64. години показивала задњицу и пентрала се по столу. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА