Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ АКО ЛУКИЋ ПРЕКРШИ НЕКУ ОД ЗАБРАНА ТРИБУНАЛА? Фила објаснио све

Хашки документ о превременом пуштању Лукића на слободу је сачињен 9. октобра и у њему је прецизно наведено под којим условима га пуштају на условну слободу.

Тома Фила. (Фото: Јутјуб)

Полицијски генерал Сретен Лукић, који је недавно пуштен на условни отпуст из хашког затвора, добио је низ строгих мера које не сме да прекрши. Трибунал му је, између осталог, забранио комуникацију с медијима, али и одлазак на територију Косова и Метохије. 

Лукић се ових правила мора придржавати све до 7. јануара 2026. године, када му истиче пуна казна.

Адвокат Тома Фила каже да су те забране сулуде, али да Хашки трибунал има право да их изрекне.

- Они Лукића шаљу на условни отпуст на којем ће он бити до истека казне. Зато они имају право да изрекну забране које желе. У случају да Лукић прекрши било који од тих услова они могу да га врате у затвор - каже Фила.

Одлуку Хашког трибунала прокоментарисао је и председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ.

Подсетимо, хашки документ о превременом пуштању Лукића на слободу је сачињен 9. октобра ове године и у њему је прецизно наведено под којим условима га пуштају на условну слободу.

- Нећу разговарати о свом случају, укључујући било који аспект догађаја у бившој Југославији који су били предмет мог случаја, са медијима, путем друштвених мрежа или са било ким осим мојим правним саветником кога Механизам признаје, ако га има, осим ако председник (Хашког трибунала) то није унапред посебно одобрио. Нећу давати никакве изјаве у којима се негирају злочини за које је Хашки трибунал био надлежан, а за које Механизам задржава надлежност, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији - неке су од ставки на које је Лукић пристао.

Међу тачкама је и забрана комуникације са сведоцима и жртвама који су сведочили у његовом и другим хашким предметима.

Такође је документом потврдио и да ни под каквим околностима неће посетити територију Космета.

- Ни под којим околностима нећу, директно или индиректно, јавно изразити слагање са величањем лица која је осудио МКСЈ или Механизам, нити ћу на било који начин допринети величању тих лица - наводи се у документу.

У случају да у међувремену мења адресу становања у Србији, он се обавезао да то хашком суду пријави у року од највише 14 дана, као и да у случају било каквог путовања ван Србије о томе најпре мора да обавести тај суд, па тек, ако добије одобрење, може да путује.

- Све ватрено и друго оружје за које је потребна дозвола похранићу код органа власти Србије, нећу куповати, поседовати, употребљавати нити руковати било каквим ватреним оружјем или другим оружјем за које је потребна дозвола - наводи се у документу који је потписао Лукић.

Подсетимо, у октобру 2003. Хашки трибунал подигао је против Лукића оптужницу која га је теретила за наводне ратне злочине почињене на КиМ током 1999. Од априла 2005. налазио се у Хашком трибуналу, који га је осудио на казну од 22 године затвора, која је 23. јануара 2014. смањена на 20 година затвора. Пре две године је издржао две трећине казне, али је председник Механизма у Хагу све досад игнорисао његов захтев за пуштање на условну слободу.

Има погинулих и повређених, број жртава расте из часа у час! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 24sedam.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА