Најновије

"Брнабић ништа не зна, а преузела на себе да одлучује"

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић, који је јуче у отвореном писму премијерки Ани Брнабић поручио да је она "заслужна за титулу вицешампиона по броју новозаражених у свету", каже да је "власт кршећи или не спроводећи постојеће законе грађане Србије довела у тешке дилеме и у велике заблуде". Истиче да је законима регулисано ко се чиме може бавити и да је "премијерка на себе преузела нешто у шта се не разуме, да одлучује о нечему о чему ништа не зна".

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

- Она ништа не зна, рекла је "вакцинишите се", а шта је са 40 дана који су минимум потребни да се стекне неки имунитет. Шта ће ти људи кад се вакцинишу, да се закључају у кућу?! Тренутно оболели највише су се заражавали на вакциналним пунктовима… толико тога не ваља. Купите 15 милиона вакцина, највише кинеских, а онда се испостави да оне нису баш ефикасне, а ви договорили да правите фабрику, и онда то морате да сакријете и шаљете стручњаке на телевизије са националном фреквенцијом да говоре људима да после две дозе Синофарма приме и трећи Синофарм - навео је Панић за телевизију Н1.

Додао је да "неко смишљено нешто овде квари, да се зна (тачно) колико је оболелих и умрлих, грађани би се сами повукли. Све време је новац у питању, ова власт не види живот… ова власт само гледа шта ће што више да украде, а ако иза тога остане пустош, неће се видети шта су све украли".

- Грађани су одговорни за своје лично понашање. Било ко ко се позива на било које право, био он правник или земљорадник, мора да разуме да моје или било чије право сеже док то право не угрожава туђе. Не можете нарушити оно што је туђе право - поручује он.

Сматра да Министарство здравља крши Устав, да се све време манипулише подацима, и "дан данас уместо ковид дијагнозе пушу вирусну упалу плућа".

- У овом тренутку је министар здравља премијер - указује Панић.

Додаје да је по закону морала да буде формирана републичка стручна комисија за заразне болести, која до сада није формирана, а Синдикат лекара и фармацеута је три пута то тражио, "рекли су да је то стручни део Кризног штаба, па зашто онда не прихватате њихове мере", каже Панић, алудирајући на последњу седницу Кризног штаба на којој је према речима премијерке, политички део одлучио да не послуша медицински који је тражио рестриктивније мере.

Упитан ко је одговоран за тренутну ситуацију каже да је "одговоран онај ко је одлучио да буде формиран Кризни штаб".

- Одговоран је потом министар (здравља) за нечињење, није имао времена да се бави заштитом становништва, већ је био у предизборној кампањи са председником (прошле године)… Премијерка је на себе преузела одговорност… Када би доброг психијатра довели, он би премијерку затворио, она је на себе преузела нешто у шта се не разуме, одлучује о нечему о чему ништа не зна - сматра Панић.

Додаје да се ово све дешава у вези са епидемијом "зато што имамо шарлатанску власт, не раде институције, и ова власт мисли да се са животима грађанима може играти“.

- Тренутно имате најпростији опастанак: ко се како снађе - наводи Панић.

На питање шта ће урадити Синдикат лекара и фармацеута, имајући у виду да мера нема, бројеви новозаражених и умрлих су високи, и, како је јуче рекао епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, два и по пута већи од званичних, што је данас потврдио и његов колега Зоран Радовановић, рекавши да је реално да умире између 120 и 150 људи дневно, Панић истиче:

- Не спавам већ 33. сат да бих дошао, да се наш глас бар мало чује, иако знам да ће ово гледати 20 одсто грађана Србије, и ако од њих 20 одсто 100 одлучи да се вакцинише, нешто смо урадили.

Истиче да се "не сме лагати народ" и додаје:

- Има између 10 и 30 одсто вакцинисаних у болницама, зависно где, код мене у Краљеву нема ниједан тешко оболели који је вакцинисан, у другим местима има, али вакцина сигурно бар 10 пута умањује могућност да вам се деси нешто лоше током болести, много младих је у болници, немамо опреме, вентилатора, заштитне опреме, почели су да касне ковид додаци, људи дају отказе… Неће имати ко да вас лечи, ни ово мало што вас тренутно лечимо - поручио је Панић.

Нова драма на Космету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА