Најновије

ГОДФРИ: Вршимо снажан притисак на Приштину

Србија и САД постојани партнери у суочавању са заједничким изазовима.

Ентони Годфри (Фото: Амбасада САД у Београду)

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да се веома пажљиво прати ситуација у Северној Митровици, као и да врше снажан притисак на Приштину.

„Веома пажљиво пратимо ситуацију у Северној Митровици. Видео сам изјаве председника Вучића, премијерке Брнабић, Петра Петковића, у контакту сам са колегама у Приштини, амбасадорима Квинте овде у Београду. Будите сигурни да вршимо снажан притисак на Приштину и да очекујемо да људи преузму одговорност за своје акције”, рекао је Годфри пренеосе београдски медији.

На питање да ли их је изненадила акција косовске полиције и да ли мисли да овакви потези спречавају било какав напредак у процесу нормализације односа, Годфри је рекао да у овом тренутку нема довољно информација о последњем инциденту.

„Постоје шансе које треба да се искористе да се напредује. Што се дуже одлаже да се третирају нерешена питања, то ће ствари бити горе”, рекао је Годфри, пренео је Танјуг.

Србија и САД постојани партнери у суочавању са заједничким изазовима

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да су Србија и САД постојани партнери у суочавању са заједничким изазовима.

На скупу поводом 140. годишњице успостављања дипломатских односа Србије и САД, Годфри је рекао да „учесталост и све већа садржајност сарадње” говоре о снази односа две земље.

Годфри је казао да дух споразума о америчкој војној помоћи Југославији из 1951. године живи и данас, и додао да се огледа у разним видовима помоћи.

Навео је да је међу заједничким циљевима две земље најважнији пут Србије до чланства у ЕУ.

„Од 2001. године доставили смо Србији помоћ од 1,16 милијарди долара. Америчке фирме су уложиле четири милијарде долара и запослиле око 20.000 радника у Србији. Недавно отворени технолошки парк компаније Ен-Си-Ар (NCR) допринеће отварању 5.000 радних места”, рекао је Годфри, a преноси Бета.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је 14. октобар 1881. године, када су тадашња Кнежевина Србија и САД успоставиле дипломатске односе, „важан датум” у српској националној и дипломатској историји.

Дачић је казао да су „велики људи” радили на приближавању две земље, попут Николе Тесле, Михаила Пупина и Вудроа Вилсона, „знајући да вреди улагати у српско-америчко пријатељство”.

„У Првом светском рату заједно смо стали на страну слободе, демократије и правде. У Другом светском рату смо поново заједно били у борби за слободу и мир и заједно смо победили. Имали смо и тешких тренутака, нећемо их заборавити, али ни дозволити да прекрију читав век савезништва”, навео је Дачић.

Он је рекао да Србија и САД настављају сарадњу „као партнери” и додао да је много области у којима две земље могу да сарађују.

Дачић је казао да Србија ниједан државни циљ не може да оствари без сарадње са Америком, као што ни САД не могу да остваре ниједан интерес у региону без Србије.

Шеф Посланичке групе пријатељства са САД Драган Шормаз рекао је да косовско питање неће моћи да буде решено без САД и додао да, за разлику од многих, он „нема страха” по питању америчког ангажмана у том процесу.

Шормаз је казао да недавна криза на северу Косова, започета слањем специјалних јединица косовске полиције ради спровођења одлуке о замени регистарских таблица, није решена док изасланик америчког Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар није дошао у Брисел, на преговоре Београда и Приштине.

Он је оценио да чињеница да је у Посланичкој групи пријатељства са САД 121 члан Скупштине Србије, која има 250 посланика, „говори о жељи за унапређењем односа” са том земљом.

Посланик Скупштине Србије Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, рекао је да се Србија увек, када јој је било тешко, обраћала САД и тамо увек „добијала руку пријатељства”.

Он је указао на велики значај војне помоћи САД социјалистичкој Југославији 1951. године, када је претила могућност сукоба Југославије са Совјетским Савезом.

„САД су 1951. упутиле највећу војну помоћ коју је нека држава икада упутила другој. САД су тада послале 800 милиона долара, 600 борбених авиона, 20.000 различитих возила”, навео је Драгишић.

Ко стоји иза напада на Србе на Косову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА