Најновије

НОВИ УДАР НА СРБЕ ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ: Поднета кривична пријава против председнице Републике Српске

Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) поднео је кривичну пријаву против председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, због указа према којем измењени кривични закон наметнутим одлукама Валентина Инцка не важе на територији Републике Српске.

Сребреница (Фото: ТО Републике Српске)

Како преносе сарајевски медији, у образложењу кривичне пријаве Цвијановић се терети за "кршење Закона о забрани негирања геноцида, покушаја рушења уставно правног поретка БиХ и на нарушавање суверенитета, територијалног интегритета, политичке независности и међународног правног субјективитета Босне и Херцеговине".

"Цвијановић је донела указ према којем у том ентитету не важе измене Кривичног закона Босне и Херцеговине, које је донео бивши високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима", саопштили су из ИГК-а.

Према њиховом тумачењу, циљ указа који је донела Цвијановић је да изазове, како наводе, "међунационалне нетрпељивости, раздор и мржње, свесно, намерно, јавно и опасно дерогирала уставно правни поредак државе БиХ кршећи одредбе Устава БиХ, одредбе Кривичног закона БиХ и одредбе Дејтонског мировног споразума, што има веома опасне реперкусије на мир и безбедност не само у нашој земљи, него и у региону и шире".

Пре кривичне пријаве против Цвијановићеве, овај институт је поднео и кривичну пријаву против српског члана Председништва БиХ Милорада Додика за негирање наводног геноцида у Сребреници.

Шта се за то време у Приштини спрема за Србе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА